Tisdagstrion: Djur på omslaget

Tisdagstrion

Tisdag igen och jag är äntligen klar med min dataanalys (föreställ er nu att jag gör en liten segerdans). Nu återstår det att skriva ihop min analys och resultat, men det är skönt att ha rott den jobbigaste biten i land. Det gör alltså inget om jag är lite seg idag, för jag ska bara skriva och vrida på allt jag har fått reda på.

Men innan dess ska jag ta itu med veckans tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken. Denna vecka är temat djur på omslaget. De tre jag har valt ser ni nedan.

Przewalskis häst av Maja Lunde läser jag just nu. Det är den tredje delen i hennes klimatkvartett. Liksom hennes tidigare böcker rör sig den här över olika tidsplan: 1800-tal, 1900-tal och sent 2000-tal. Den väcker frågor kring människans påverkan på djuren och vår planet, men också faktumet att vi människor egentligen är djur. Hur skiljer sig egentligen människan från djur?

En katts resedagbok av Hiro Arikawa är en underbar berättelse om vänskapen mellan en katt och en människa. Katten Nana är berättaren. Från början är han en kringstrykande katt, men med lite envishet från människan Satorus sida blir de vänner och han flyttar in hos Satoru. En dag packar Satoru in dem i sin bil och de gör en resa runt bland en massa olika människor, som alla är märkligt intresserad av Nana. Det är en varm, fin och stundtals sorglig berättelse om vänskap. Den var nominerad till Årets bok 2019 och fick då min röst.

Vänskap & varma tassar är en antologi med olika texter kring hundar och deras betydelse för sina människor, av olika svenska författare. Bland annat medverkar Majgull Axelsson, Göran Greider, Stina Stoor och Helena von Zweigbergk. Som alltid med antologier blandas högt och lågt, men oftast är det väldigt finstämt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

31 svar på Tisdagstrion: Djur på omslaget

 1. Fialia skriver:

  En katts resedagbok verkar ju lite mysig.

 2. trevlig djurtrio, tror jag läst en.

 3. Sara Pepparkaka skriver:

  En katts resedagbok tänkte jag läsa, men det har inte blivit av.

 4. Monika skriver:

  En katts resedagbok har jag hört mycket bra om.

 5. Robert W skriver:

  En katts resedagbok är jag nyfiken på.

 6. A ROOM OF MY OWN skriver:

  Maja Lunde läste jag och gillade. En katts resedagbok har jag. Vänskap och varma tassar vill jag gärna läsa

 7. Lena skriver:

  De två första har jag i min bokhylla. Den första oläst och den andra läst.

 8. Mösstanten skriver:

  Przewalskihästarna häst har jag läst nyligen. En mycket bra bok.

 9. Mösstanten skriver:

  Przewalskihästarna häst så klart!

 10. Mösstanten skriver:

  Nä nu jäklar! Przewalskis häst.

 11. Cinnamon skriver:

  Känner igen alla dina men har inte läst någon av dem-

 12. Lottens bokblogg skriver:

  Maria Lunde har jag läst Blå av, och har planer på att läsa den som du läser nu också!

 13. Maria skriver:

  Przewalskis häst verkar väldigt intressant! Skriver upp den på min TBR

 14. FrökenChristina skriver:

  Jag har inte läst någon av dina men En katts resedagbok kändes lite annorlunda. Maria Lunde står på läslistan.

 15. Ugglanoboken skriver:

  Maja Lundes böcker gillar jag! Och jag har tänkt läsa den där kattboken, men det har bara inte blivit av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.