Tisdagstrion: Jul

Tisdagstrion

Tisdagen innan jul är det verkligen julbonanza här inne på bloggen. Julfilmer och julböcker ska recenseras. Även veckans tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken är julig, då veckans tema är JUL (en boktitel eller författare på varje bokstav).

Julegrisen av J. K. Rowling läste jag nu i december och recension kommer lite senare i veckan. Ett spännande och lättsmält äventyr, även om berättelsen är föga originell. Det är berättelsen om Jack, som har ett älskat gosedjur som kallas för LG (lilla Gis). Kring jul försvinner LG och Jack är otröstlig. Familjen skaffar en ersättare, Julegrisen, vilket bara gör Jack rasande. Men julen är de hopplösa miraklens tid och gosedjur kan väckas till liv. Julegrisen knäcker en djärv plan för att kunna rädda LG från platsen där förlorade saker hamnar…

Under the Whispering Door av T. J. Klune sticker ut för att den inte utspelar sig kring jul, men det är en fin berättelse om livet och döden. Wallace är en framgångsrik advokat. Kanske inte omtyckt, men åtminstone respekterad. När han dör verkar ingen bli ledsen. Den enda som kan se honom är en ung kvinna, som påstår sig vara lieman. Hon för med honom till tehuset Charon’s Crossing. Ägaren Hugo lovar att hjälpa Wallace kliva över till andra sidan när han är redo. Men ju bättre Wallace lär känna Hugo, desto mer börjar han inse vad han har gått miste om här i livet.

Let It Snow av John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle hade jag med i en tidigare tisdagstrio för inte så länge sedan, men den passar bra in på det här temat. Det är tre fristående berättelser, som knyts samman av att en snöstorm sveper in över en liten stad. Detta leder till strandade tåg, hejaklacksledare på ett kafé och att vänner upptäcker att de kan vara något mer. För övrigt finns det en mycket charmig filmatisering på Netflix.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

14 svar på Tisdagstrion: Jul

 1. Maria Engvall skriver:

  Let it snow låter bra! Tack för tipset!

 2. fin trio, Julgrisen är jag nyfiken på, Letnit snow lånade jag på biblioteket.

 3. Monika skriver:

  Let it snow har jag bara sett som film och om jag minns rätt så tyckte jag att den var rörig. Som film då, om man inte har läst boken.

 4. A ROOM OF MY OWN skriver:

  känner inte till dina tre titlar, men jag känner till författarna. läste just en sammanfattning av Rowlings liv. dramatiskt så det förslår!

 5. Ugglanoboken skriver:

  Let it snow har jag ju tänkt läsa! Tack för att du påminner mig just nu i juletid 🙂

 6. Mösstanten skriver:

  En del julstämning i din trio. Tack för tipsen!

 7. Lena skriver:

  Let it snow läste jag förra julen. Den var riktigt hyfsad. Tack för övriga tisp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.