Tisdagstrion: Kärlek med förhinder

Denna tisdag är jag ledig, men känner mig lite småskum. Lite yr och väldigt trött. Först hade jag tänkt hoppa över tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken, då jag tyckte att veckans tema (kärlek med förhinder) var svårt. Men så fick jag inspiration. Här kommer mina tre titlar:

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg är definitivt en berättelse om kärlek med förhinder. Doktor Glas förälskar sig i den unga och vackra Helga, som är fast i ett kärlekslöst och hopplöst äktenskap med den vedervärdige pastor Gregorius. För att befria Helga från hennes olycka bestämmer sig doktor Glas för att det bara finns en enda utväg… Jag läste ut den här igår och tyckte mycket om den. Spännande, välskriven och väcker mycket tankar och känslor.

Brokeback Mountain av Annie Proulx läste jag om nu i januari. Jack och Ennis träffas när de ska vakta får uppe på Brokeback Mountain. Under denna magiska sommar inleds en relation som kommer vara i många år, trots att de båda försöker leva upp till samhällets krav och gifter sig med kvinnor på varsitt håll. Vemodigt och sorgligt.

Kärlek het som chili av Lara Esquivel är en väldigt speciell bok. Tita är den yngsta dottern i sin familj och därmed förbjuden från att gifta sig, dömd till att vara den som ska ta hand om modern. Hon förälskar sig dock i Pedro, som förälskar sig i henne och hennes matlagning. I desperation, och för att komma henne närmre, gifter han sig med hennes syster. Matlagning, magisk realism – detta är en väldigt udda kärleksberättelse.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

30 svar på Tisdagstrion: Kärlek med förhinder

 1. Mösstanten skriver:

  Doktor Glas, ett rejält hinder som leder till ond gärning. Jag blir nyfiken på den mexikanska boken.

 2. känner till men har inte läst, har en annan Annie Proulx.

 3. Marie skriver:

  Varierande trio, jag tror inte jag läst någon av dina dock.

 4. A ROOM OF MY OWN skriver:

  det var väl tre bra titlar! Doktor Glas har jag läst. Brokeback Mountain också. Kärlek het som chili sätter jag upp på den oändliga TBR – listan

 5. Monika skriver:

  Jag tror faktiskt att Doktor Glas ligger på min läsplatta, men jag har inte läst den.

 6. Cinnamon skriver:

  Jag har läst Doktor Glas och Brokeback Mountain och tyckt om båda. Tack för tips om den tredje!

 7. Evelina skriver:

  Doktor Glas skulle jag vilja läsa!

 8. Brokeback Mountain vill jag läsa 🙂

 9. Boklysten skriver:

  Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

 10. Sara Pepparkaka skriver:

  Lara Esquivel skulle jag vilja läsa något av, det har jag inte gjort.

 11. Lena skriver:

  Doktor glas har jag läst. Tack för övriga tips.

 12. Lottens bokblogg skriver:

  Jag blir nyfiken på Brokeback Mountain. Doktor Glas finns oläst här hemma.

 13. Åsa skriver:

  Ja just det, Doktor Glas passar ju bra in på det här temat. Mycket bra bok, fantastiska miljöbeskrivningar också.

 14. Ugglanoboken skriver:

  Har läst och gillat alla dina tre! Och Proulx novell hade vi ju båda kommit på 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.