En annan plats och Sockerhumla av Jenny Lundin

Omslagsbild för novellerna En annan plats och Sockerhumla

Författare: Jenny Lundin
Förlag: Swedish Zombie (2017)
Antal sidor: 48 sidor (enligt min läsplatta, vilket inte är helt tillförlitligt)
Recensionsexemplar: Nej.

En annan plats utspelar sig på Rivieran, dit den före detta skådespelerskan Andrea och hennes äldre make Henrik har dragit sig för att semestra och jobba. Medan Henrik sitter i möten angående sitt jobb som tonsättare, skriver Andrea. Jobben för en äldre skådespelerska sinar. Istället ska hon skriva en roman. En roman om sitt liv tillsammans med Henrik, men när han får veta vad boken handlar om leder det till konsekvenser ingen av dem hade kunnat ana.

Inledningsvis har jag lite svårt för En annan plats. För bilderna av Rivieran, för Andreas funderingar, för spindlarna bara hon kan se. Det känns som om inget händer. Jenny Lundin har onekligen ett vackert, skirt språk och förmåga att teckna karaktärer, tänker jag, men det är något med helheten som inte griper tag i mig. Fram till slutet. Slutet när den där klassiska tvisten kommer och jag bara sitter helt salig. Obehagligt, sorgligt och hjärtskärande vackert.

Den följs av Sockerhumla, som handlar om en avdankad gammal musiker. Inte guds bästa barn, men han var stor på nittiotalet. Under väntan på en spelning börjar han berätta för den unga bartendern om Mary Kirounan, en ung groupie som blev mördad av en av roddarna. Vad han inte säger är att någon skickar meddelanden till honom, meddelanden som påstås vara från Mary…

Lundin tecknar i Sockerhumla upp ett skickligt porträtt av en smått narcissistisk, otrevlig rockmusiker vars storhetstid är förbi. Han är ensam i livet, sörjer sin kärlek till Sarah som lämnade honom när han var tjugotre och oroas av meddelandena från den påstådda Mary. I sann skräckanda bestämmer han sig för att besöka hennes grav, vilket leder till en kanske inte fullt oväntad vändning. Men Lundin är bra på att skriva olycksbådande och spännande, så jag gillar även denna skarpt.

Dessa två noveller är skickligt uppbyggda och gör mig definitivt sugen på att läsa mer av Jenny Lundin.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på En annan plats och Sockerhumla av Jenny Lundin

  1. Pingback: Månadsrapport: Januari 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.