Tisdagstrion: Vilda djur

Den här veckan börjar inte så bra. Jag är förkyld, yr i huvudet och fruktansvärt trött, men företagshälsovården tycker att jag är frisk så jag får vackert pallra mig iväg till jobbet. Innan dess ska jag väl ta itu med veckans tisdagstrio, där temat är vilda djur.

Den underbara vildhästen av James Aldridge läste jag som barn och minns att jag blev väldigt tagen av. Jag minns inte mycket av den, men enligt Goodreads berättas den genom brev mellan Kitty, som arbetar på ett viltdjursreservat i Wales, och Baryut, som bor med sin familj i bergen i Mongolien. Berättelsen centrerar kring Przewalskis häst, en urhäst som vi bara känner till på grund av zoon.

Den långa flykten av Richard Adams är en klassiker om vildkaniner som lämnar sin fridfulla koloni när fara hotar för att bege sig till Watership Down, där de hoppas finna ett nytt liv. Resan blir fylld av strapatser och de kommer möta både nya vänner, fiender och okända faror. En riktigt spännande klassiker som är väl värd att läsa om.

H som i hök av Helen Macdonald är kanske inte lite långsökt. Efter hennes älskade far har gått bort, bestämmer sig Helen Macdonald för att låta en dröm gå i uppfyllelse: att tämja en duvhök, en av de mest vilda och svårtämjda rovfåglarna. En fantastisk självbiografi om sorg och familjekärlek, som också målar upp ett intressant projekt av författaren T. H. White när hon drar paralleller till hans försök att tämja en duvhök och hennes egna.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

30 svar på Tisdagstrion: Vilda djur

 1. Monika skriver:

  Den långa flykten är den enda jag har läst i din trio, men vilken bok det är.

 2. vilka roliga titlar med djur, Adams bok gillade jag, läste för länge sedan.

 3. Robert W skriver:

  Åh, Den långa flykten vill jag verkligen läsa!

 4. Boklysten skriver:

  Den långa flykten är underbar! H som i hök finn i min trio också!

 5. Mösstanten skriver:

  Den långa flykten läste jag när jag hade fått mitt första barn. Det var korta kapitel i den och det passade så bra. Den var så spännande. H som i hök är en helt fantastisk bok.

 6. Har nog inte ens läst Adams, så då får jag väl skämmas. Men bara en kort stund …

 7. Den långa flykten och H som i hök har jag läst 🙂

 8. TinaO skriver:

  Den långa flykten är ju verkligen en klassiker idag, men de två andra var okända för mig. Tack för tipsen!

 9. Evelina skriver:

  Ingen bok som jag har läst, men har hört mycket bra om H som i hök.

 10. Lottens bokblogg skriver:

  Den långa flykten tyckte jag mycket om, och hade faktiskt funderingar på att ta med den i min trio men så blev det inte.

 11. Ugglanoboken skriver:

  Jag har faktiskt aldrig läst Den långa flykten, vilket känns konstigt. Den borde jag verkligen läsa.

 12. Sara Pepparkaka skriver:

  Den långa flykten har jag läst någon gång, men det var verkligen i forntiden så jag kan inte säga att jag minns något.

 13. Lena skriver:

  Tre intressanta böcker.

 14. Scylla skriver:

  ’H som i hök’ tyckte jag jättemycket om. ’Den långa flykten’ har jag faktiskt inte läst, men jag har införskaffat ett ex och hoppas få läst den under året. ’Den underbara vildhästen’ kände jag inte till. Den låter ju riktigt intressant.

 15. Åsa skriver:

  Åh, Den långa flykten skulle jag verkligen vilja läsa om, var typ evigheter sedan, men minns den som ett riktigt spännande äventyr. Tack för tips och påminnelse! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.