Topp tio böcker från tonåren/barndomen jag vill läsa om

Topp Tio Tisdag

Då var det tisdag igen och solen skiner, vilket gör mig glad. Förhoppningsvis kommer jag ha mer energi idag åt mitt uppsatsskrivande. Men först ska jag ta itu med Top Ten Tuesday. Veckans tema är Top 10 Books From My Childhood (Or teen years) That I Would Love To Revisit. Det blir lite en blandning från mina tonår och min barndom.

Berättelsen om landet Narnia av C. S. Lewis var en av barndomens stora favoritserier och jag läste den många gånger. Först fick min mamma läsa den högt för mig, sedan läste jag den själv. Jag vill läsa hela serien på nytt.

Ung man med piano av Frank Conroy räknade jag som min favoritbok när jag gick i högstadiet. Den handlade om ett musikaliskt underbarn och hans väg till de stora scenerna. Jag vill läsa om den, men misstänker att jag nog kommer att tycka att den är gubbig.

Blodröda rum av Eddy C. Bertin är uppföljaren till en annan barndomsfavorit. Jag minns att jag inte tyckte lika mycket om den här, men jag är ändå sugen på att läsa om den.

Gröna draken, vita tigern av Anette Motley handlar om kejsarinnan Wu Zetian, som är den enda kvinna som har regerat i Kina under sitt eget namn. Det här var också en favorit under tonåren och jag vill väldigt gärna läsa om den.

Sagan om gudagåvorna av Gull Åkerblom var en av mina favoritserier som barn. Nordisk folktro, magi, en tjej som får rädda världen. De tre första böckerna är de jag minns med störst förtjusning, den fjärde tyckte jag inte lika mycket om.

Hjälten och kronan av Robin McKinley är en bok som gjorde väldigt stort intryck på mig som barn, och som jag är väldigt sugen på att läsa om.

Den röda draken av Jane Yolen var en av mina barndomsfavoriter. Jag älskar fortfarande drakar, så jag tror att jag kommer att tycka om den om jag skulle läsa om den.

Besvärjerskan och svanen av Patricia McKlipp fick jag i födelsedagspresent något år och försökte läsa, men fick ge upp. Sedan läste jag den ett år senare och blev golvad. Jag har en uppföljare till den och behöver nog läsa om den innan jag läser den.

Svansjön av Riikka Juvonen var min favorithögläsningsbok som barn. Jag är väldigt sugen på att köpa ett eget ex av boken och se om illustrationerna är lika fina som jag minns dem.

Momo eller kampen om tiden av Michael Ende var en underbar bok om en flicka som fick ge sig i kamp med män som stjäl tid. Den golvade mig som barn och jag vill väldigt gärna läsa om den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

26 svar på Topp tio böcker från tonåren/barndomen jag vill läsa om

 1. kul lista, jag läser lite gamla godingar ♥

 2. Monika skriver:

  Narnia läste jag för första gången för bara några år sedan. Den var väldigt bra trots att jag var vuxen 🙂

 3. Therése skriver:

  Att jag kunde glömma narnia! Annars har jag nog faktiskt inte läst någon av böckerna du nämner, även om jag givetvis känner igen de flesta av titlarna. Tänk vad olika en minns!

 4. Chriss skriver:

  Åh, ja, Momo eller kampen om tiden hamnade på min lista med, minns att den var så himla bra! 🙂

 5. Boklysten skriver:

  Det är ganska kul att se vilka böcker som lämnat ett bestående intryck när man gör en sån här lista

 6. David /OArYA skriver:

  Hm, min sambo har ställt Momo i hyllan, men jag har aldrig läst den vad jag vet. Kanske borde undersöka detta…

 7. Helen skriver:

  Många okända titlar här. Böckerna om Narnia läste jag först som nästan vuxen så de kom inte med på min lista. Jag tog med Michael Ende men en annan bok, Den oändliga historien.

 8. Johanna skriver:

  Vet inte om jag vill läsa om mina direkt. Många här jag inte kände till, blir lite orolig att jag gått miste om saker 🙂

 9. Jenny skriver:

  Åh, Gull Åkerblom-böckerna hade jag glömt! Minns nu att jag tyckte de var riktigt bra, förutom den sista som spårade ur rejält.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Visst gjorde den det?! Jag minns att jag hittade den, plus de två första (Isflöjten hade jag redan) på en bokhandel i en småstad och blev själaglad, bara för att bli besviken när jag väl läste den.

 10. Ewelina skriver:

  Jag äger hela serien, men har bara läst de två-tre första i den serien. Måste nog ta och läsa hela serien snart!

 11. Narnia har jag läst 3-4 gånger, de är så bra 🙂

 12. Lottens bokblogg skriver:

  Jag läste Narnia också men ganska sent. Blev så fruktansvärt besviken och kände mig lurad när jag efter flera böcker fattade de kristna parallellerna. När jag nu många år senare läste dem högt för barnen kunde jag uppskatta dem mera. Men fattade verkligen inte hur jag kunde missa alla paralleller!

 13. Anna A skriver:

  Oj, de enda jag kände igen var böckerna om Narnia, och de läste jag som vuxen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.