Törnfåglarna av Colleen McCullough

Törnfåglarna av Colleen McCullough

Författare: Colleen McCullough
Originaltitel: The Thorn Birds
Översättare: Bertil Lagerström
Förlag: Askild & Kärnekull (1978)
Antal sidor: 674 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I Australien ligger fårfarmen Drogheda, ägd av den autokratiska och styvnackade Mary Cleary. När hon inser att hon behöver hjälp, låter hon importera sin bror Paddy med familj från Nya Zeeland för att sköta fårfarmen. Han rotar upp sin familj, bestående av frun Fiona och sju barn. En enda flicka har de, Meg, som möter fader Ralph de Bricassart när de väl anländer till farmen. Deras öden flätas samman genom 1900-talet.

Törnfåglarna är en av Colleen McCulloughs mest älskade berättelser. När man läser denna svepande familjekrönika är det lätt att förstå varför. Boken utspelar sig under nästan ett århundradena. Fylld med färgstarka karaktärer är det lätt att svepas med till den australiska landsbygden, kampen mot elementen för att kunna föra ett drägligt liv. Det svåra blandas med det vackra. Det finns skönhet i boken, samtidigt som det finns outsäglig grymhet och tragedi.

Vissa familjekrönikor, till exempel Andarnas hus eller Och bergen svarade, blir också speglingar av sina länders historia. Det är inte Törnfåglarna. Trots att den utspelar sig under en omtumlande del av de australienska historien, med diverse världskrig, så tycks familjen Cleary leva i sin egen lilla bubbla på Drogheda. Även om världen försöker nå fram till dem, är det inte riktigt som att den förmår att beröra dem.

Vad ska man egentligen säga om relationen mellan fader Ralph de Bricassart och Meg Cleary i Törnfåglarna? När de möts för första gången är hon tio år och han tar henne under sina vingar skydd. Är det inte lite obehagligt att de senare utvecklar en kärleksrelation? En som är så pass episk att den sträcker sig över tid och rum, och får fader Ralph att bryta sina löften om och om igen. Samtidigt finns det något elektriskt i deras relation, som går bortom ålder. Överlag känns det som ett starkt tema i boken är kärlekens natur och hur människor uttrycker den.

Törnfåglarna är en speciell, episk familjesaga som kommer att bli svår att glömma.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Denna bok passar in under punkten ”en historisk roman” i Selma Stories läsutmaning 2023.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Törnfåglarna av Colleen McCullough

  1. fick denna på 1970-talet, läste och grät, såg filmatiseringen och grät

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.