Ung i ghettot av David Safier

ung i ghettot

Författare: David Safier
Originaltitel: 28 Tages Lang
Översättare: Ulrika Junker Miranda
Förlag: Bazar förlag (2015)
Antal sidor: 398 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Mira är sexton år och lever i Warszawas ghetto. För att göra livet lite drägligare för sin familj smugglar hon mat från den polska sidan. Men det är ett farligt jobb, och en dag verkar det som om hon kommer att åka fast. En mystisk främling sveper in och räddar henne. Han väcker känslor hos henne som hon skäms över, då hon är tillsammans med sin Daniel. Men romantiska problem är inte tillräckligt stora för att oroa sig över. Oroväckande rykten sprids genom ghettot och Mira måste bestämma sig om hon ska ge upp eller göra motstånd.

David Safier är en tysk författare som är mest känd för att skriva humoristiska romaner. I Ung ghetto byter han helt spår och närmar sig mer spänningsgenren. Boken är tillägnad dels hans barn, men också hans morföräldrar som dog i Buchenwald och i Lodz ghetto. Detta är en bit av historia som det bör skrivas om, som vi bör fortsätta prata om så att vi aldrig glömmer. Särskilt i dessa tider.

Frågan som löper som en röd tråd genom Ung i ghettot är: vad vill du vara för sorts människa? Ska du lägga dig ned och ge upp, eller ska du slåss för ditt liv? Mira brottas med den här problematiken, samtidigt som hon kämpar för sin och familjens överlevnad i ghetto. De val hon ställs inför tvingar henne att göra saker som hon aldrig skulle ha gjort under andra omständigheter. Ung i ghettot är en berättelse om människors vilja att överleva och att kämpa vidare.

Det är en berättelse som fängslar från första till sista sidan. Från de första antydningarna om att livet i ghettot kommer att drastiskt förändras till att det kulminerar i fasansfulla händelser så håller spänningen en lagom nivå. Men det som gör Ung i ghettot lite magisk är den sagovärld som Miras lillasyster byggt ihop och hur den relaterar till deras liv. Fantasins makt är till tröst även i de mörkaste av omständigheter.

Ung i ghettot skulle med andra ord kunna stå på egna ben utan någon kärlekstriangel, som snarare stjälper än det hjälper. Hennes dilemma kring Amos och Daniel är inte speciellt intressant, och stjäl uppmärksamhet från det som faktiskt får mig att sträckläsa Ung i ghettot. Och det är motståndsrörelsen och det enorma mod som dessa personer uppvisade i sin kamp mot tyskarna.

Ung i ghettot är en spännande berättelse om historia som vi måste komma ihåg, men som förlorar en del på en onödig kärlekstriangel.

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Ung i ghettot av David Safier

  1. Lena skriver:

    Har inte hunnit börja på denna ännu, men den skall bli intressant att läsa.

  2. Lottens bokblogg skriver:

    Den här är jag nyfiken på!

  3. Pingback: Månadsrapport: September 2015 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Bloggen fyller 4 år. Tävling! - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Ung i ghettot av David Safier | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.