Världskrig Z av Max Brooks

världskrig z

Författare: Världskrig Z
Originaltitel: World War Z
Översättning: Niklas Darke
Förlag: Modernista (2011)
Antal sidor: 416 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Det har bara gått tio år sedan zombiekriget nästan utplånade mänskligheten. Nu börjar rapporterna om hur katastrofen kunde ske skrivas, men det saknas ett mänskligt element. En namnlös författare drivs av behovet att bevara de överlevandes erfarenheter från de apokalyptiska åren. Genom resor över USA och övriga delar av världen – till städer som en gång myllrat av upp till trettio miljoner invånare såväl till jordens mest avlägsna och ogästvänliga hörn – fångar han såväl vanliga människors som soldaters och makthavares upplevelser under de svåra åren.

Jag har inte varit övertygad om att det här med zombier skulle vara min grej. I filmform gillar jag det definitivt inte. Så trots att jag flera gånger har sneglat på Världskrig Z på bokrean så har jag inte slagit till. Inte förrän i år när jag tänkte att jag skulle utforska zombiegenren i bokform. Tur är väl det, eftersom jag faktiskt älskar den här boken.

Världskrig Z är uppbyggd som en intervjubok indelad i flera avsnitt. Läsaren får följa katastrofens början, utbrotten, kriget och till sist början av återuppbyggande av världen. Det är stundtals brutalt, stundtals mycket otäckt. Formatet som sådant gör detta kanske till en lite långsammare bok, men jag upplevde att det fanns ett ständigt driv i de överlevandes vittnesskildringar som gjorde att jag faktiskt sträckläste stora delar av boken. Kanske är det lite för många tekniskt detaljerade avsnitt om vapen från soldater, men på det stora hela är jag riktigt djupt fängslad av detta.

Genom dessa intervjuer får läsaren möta en uppsjö av karaktärer. Det är allt från personer som ser sin chans att tjäna lite pengar på zombieviruset till nördar som upptäcker att de är tvungna att lämna Internetvärlden, politiker som vill hålla sig kvar vid makten till varje pris till mammor som vill skydda sina barn. Världskrig Z ger katastrofen många ansikten och reaktioner på ett sätt som gör helhetsbilden väldigt övertygande. Det känns som om det här faktiskt skulle kunna vara ett dokument över en katastrof.

Det finns en hel del samhällskritik i Världskrig Z, som hur ett vaccin marknadsförs för att lugna befolkningen trots att alla vet att det inte riktigt fungerar. Även yrken som i sig inte har någon praktisk nytta får sig en känga och särskilt nöjesindustrin, som försöker göra reality show av katastrofen.

Världskrig Z är en oväntat realistisk och stark skildring av vad som skulle kunna hända om människan drabbades av en zombieapokalyps.

betyg5

Andra bokbloggare om Världskrig Z

BokbabblarenBokfetischistBöcker, böcker, böcker; Eli läser och skriverMsHisingen; Nilmas bokhyllaPocketlover; Poplitt

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Världskrig Z av Max Brooks

  1. Monika skriver:

    Jag har nu inte läst boken, bara sett filmen och om jag har förstått det rätt så är upplägget inte lika alls. Filmen är ju en alldeles vanlig film, inte i intervjuformat. Men jag gillade den trots att zombies inte alls är min genre 🙂

  2. Lena skriver:

    Jag har haft boken stående ett bra tag. Är lite osäker på om jag kommer att gilla den.

  3. Pingback: Sommarens bästa - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: De bästa böckerna jag har läst under 2016 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.