Varulvsnatt av Byron Preiss (Red.)

Redaktör: Byron Preiss
Medverkande författare: Harlan Ellison, Philip José Farmer, 
Kathe Koja, Nina Kiriki Hoffman, Kim Antieu, Jerome Charyn, 
Craig Shaw Garder, Mel Giden, Nancy A. Collins, Larry Niven, 
Pat Murphy, Kevin J. Andersson, A. C. Crispin, Kathleen 
O’Malley, Brad Linaweaver, Robert J. Randisi, Bill Pronzini, 
Brad Strickland, Stuart M. Kaminsky, Robert E. Weinberg, 
Robert Silverberg
Förlag: Rabén & Sjögren (1993)
Antal sidor: 357 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Slut hos förlaget. Pröva lyckan på Bokbörsen.

Berättelser om varulvar – till hälften människor, till hälften vargar – har fascinerat oss i århundraden, långt innan de första håriga monstren dök upp på filmduken. I Varulvsnatt sätter tjugoen stora namn inom fantastiken sin egen prägel på varulvsmonstret. Humor blandas med skräck, klassiska varulvsberättelser med science fiction, det väntade med det oväntade.

Varulvsnatt fick snittbetyget 2,95 när jag räknade ihop det, vilket jag sedan avrundade upp till en trea i betyg. Av detta kan ni ju sluta er till att detta är en salig blandning vad det gäller kvalitet. Det finns en del som är riktigt bra och en hel del som är fruktansvärt dåligt. Bland det som är dåligt hör oftast de noveller som försöker driva med varulvsmyten utan att lyckas vara varken fyndiga eller underhållande. Det är faktiskt enbart en humoristisk novell som föll mig på läppen och det var Maskernas mästare av Kevin J. Andersson. Den handlar om skådespelaren Lance, som har landat rollen som varulv i en propagandafilm mot tyskarna, men som tycker att det tar alldeles för lång tid i sminket. Så den romske makeupartisten ger honom sin specialmake-up och utlovar honom berömmelse. Just i och med att Lance är så dryg så blir den riktigt rolig och slutrepliken är underbar.

Men bäst i samlingen är Rent silver av A. C. Crispin och Kathleen O’Malley. Therese Norris älskar djur och jobbar för djurskyddsföreningen. Efter ett riktigt helvetesskift möter hon en varulv på tunnelbanan. Vänskapen som uppstår mellan henne och den judiske farbrodern är riktigt hjärtevärmande, vilket gör att slutet blir etter värre. En novell som lyckades beröra mig.

Några andra favoriter är Änglarnas måne av Kathe Koja, om en poet som förlorar orden men förvandlas till något annat; Vargarnas dag av Craig Shaw Garder, om Sam som flyttar runt för att ingen ska få reda på hans hemlighet (tvisten är briljant); Söder om Oregon City av Pat Murphy, om en före detta pälsjägare som möter en märklig kvinna; samt Månen lyser kall och klar av Brad Strickland, som handlar om den sista varulven som infångats av forskare för att studeras.

Om du är beredd med att stå ut med en hel del bottennapp, så kan Varulvsnatt ändå vara värd att läsa. För det finns en del bra i den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.