Tematrio: #metoo

Tematrio

Det var bra länge sedan jag var med på tematrio, men den vecka kände jag mig verkligen manad till det. Så här skriver Lyran denna vecka:  Berätta om tre romaner som gestaltar sexuellt våld/kränkningar!

Hela mitt facebookflöde fylldes av vittnesmål i förra veckan (och mitt eget fanns med.) Den här kampanjen är skakande för att den visar hur utbrett det är. Samtidigt är det skakande hur en del män i min närhet reagerar med att ”det är ju så synd om oss män, vi pekas ju ut som potentiella våldtäktsmän hela bunten, vad tänker ni tjejer med? Det är ju så svårt att vara man ju.” Istället för att ta till sig av hur utbrett problemet är och inse att de måste bidra till att genomföra förändringar, så tar de på sig offerkoftan.

Jag har valt att fokusera på tre skönlitterära titlar denna vecka.

Golden Boy av Abigail Tarttelin handlar om Max, som är intersex, och blir våldtagen av sin bästa kompis. Våldtäkten får oanade konsekvenser och tvingar Max att utforska sin egen identitet.

Björnstad av Fredrik Backman utspelar sig i en stad där hockey betyder allting. Men när en av hockeystjärnorna våldtar en tjej tvingas staden konfrontera vad den är villig att göra för att nå framgång.

The Color Purple av Alice Walker handlar om Celie, en fattig afroamerikansk kvinna som utsätts för övergrepp av sin far och sedan gifts bort till en våldsam, tyrannisk man.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Tematrio: #metoo

 1. Boklysten skriver:

  Golden Boy är jag nyfiken på.

 2. Sanna skriver:

  Tre mycket bra titlar! Och ja, är det inte märkligt hur många män som beter sig som strutsar? Jaså, så du har aldrig, aldrig betett dig illa mot en tjej? Inte ens när du som tonåring skulle visa dig tuff inför polarna? Det tror jag så mycket jag vill på. Hoppas kampanjen har fått iaf några att stanna till och tänka efter en smula för det viktigaste är ju att vi ändrar på kulturen inför framtiden… Så att allt utom ett tydligt ja verkligen uppfattas som nej!

 3. Robert W skriver:

  Björnstad hade jag med i min trio också.

 4. Joelinda skriver:

  Jag hade också Björnstad i min trio – och Purpurfärgen är ju ett mycket bra val. Heja #metoo-kampanjen! Själv klarar jag inte av att skriva så där utlämnande som halva bekantskapskretsen har gjort, men jag stöttar initiativet och kan instämma i att ”jag med!”.

 5. Maria skriver:

  Golden Boy har jag tänkt läsa. Och Björnstad verkar intressant.

 6. Purpurfärgen – bra exempel, kom inte att tänka på den. Björnstad också, självklart, fast den fanns inte heller med hos mig … Din tredje är mig obekant.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag sökte faktiskt fram den i mitt bokprogram, så jag kom inte att tänka på den själv. Men det känns verkligen som ett bra val, då den skildrar hennes utsatthet och väg till att ta makten över sitt liv på ett lysande vis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.