Vattnets sötma av Nathan Harris

Vattnets sötma av Nathan Harris

Författare: Nathan Harris
Originaltitel: The Sweetness of Water
Översättare: Cecilia Berglund Barklem
Förlag: Bookmark förlag (2022)
Antal sidor: 410 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Det amerikanska inbördeskriget är över och nordstatarna står som segrare. De vita sydstatsbönderna tvingas att frige sina slavar. På så sätt finner sig bröderna Prentiss och Landry på fri fot. Medan de njuter av sin frihet, snubblar bonden George Walker över dem. Han erbjuder dem en tillflykt hos sig och hustrun Isabelle. Där får de husrum och ett välbetalt jobb. Men det är långtifrån alla av George grannar i Old Ox som ser med blida ögon på hans tilltag.

Vattnets sötma är Nathan Harris omtalade debutroman. Den har redan hunnit bli nominerad till ett antal fina priser. I förra veckan blev den också nominerad till Årets bok här i Sverige. Den här boken har legat lite i bakhuvudet hos mig sedan den kom ut förra året.

Som debutroman är Vattnets sötma oerhört välskriven. Den börjar lyriskt och fortsätter lite på samma spår. Som roman är den karaktärsdriven och porträtten av dess huvudpersoner blir på många sätt djupa och mångfacetterade. Alla dessa har mångbottnade sidor. En del sidofigurer blir stereotypa på ett mindre lyckat vis, som den rasistiske sydstatssheriff som dyker upp i bokens senare hälft.

Men som debutromaner ibland kan bli, känns Vattnets sötma något för överarbetad. Den är lite för polerad. Det är alltför tydligt vad Nathan Harris vill få mig som läsare att känna, när han vill att jag ska känna det och vad det är meningen att boken ska åstadkomma. Det är en bok som är skriven på ett sätt för att väcka uppmärksamhet.

Men för den sakens skulle kan en bok vara bra. Vattnets sötma väcker på ett komplext vis liv i frågor kring rasism och homofobi, med tydliga kopplingar till vår samtid. Ondskan i boken är banal. Född ur rädsla, stolthet och ett felplacerat sinne för heder. Mycket av det tragiska som kommer att ske i boken sker för att folk är rädda eller på grund av sårad stolthet.

Vattnets sötma är en välskriven, om än något överarbetad, debutroman som kommer att väcka starka känslor och lämna mycket kvar att fundera över när boken är utläst.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.