Författare: Emil Åkerö Förlag: Tallbergs förlag (2018) Antal sidor: 296 sidor Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket! Exempel på var den kan köpas i olika format Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Caspar och David träffas på resecentrum och det slår gnistor direkt. Men Caspar vill något mer. När han nu har hittat David, vill han inte släppa honom. Så han föreslår ett experiment: att David flyttar in hos honom i en vecka. Att de prövar att leva som pojkvänner. När veckan är över så är de det antingen på riktigt eller så går de sina skilda vägar. Det blir kanske inte fullt så enkelt som Caspar hade föreställt sig där i början. Med vitt skilda bakgrunder så kommer experimentet pröva deras sätt att se på livet, men också leda till oväntad känslor.
Jag fick ett mejl från Tallbergs förlag, ett förlag som uteslutande ger ut HBTQIA-titlar, om deras utgivning och fastnade då för Veckopojkvännen i deras utgivning. Handlingen lät så spännande och det är ju inte dåligt när handlingen är förlagd till den stad och det universitet där jag själv pluggade (Linköping.) Tyvärr är det här ett fall där idén är bättre än själva utförandet.
När det kommer till korrekturfel så brukar jag kunna vara rätt så förlåtande, men i fallet med Veckopojkvännen undrar jag hur texten har kunnat gå till tryck. Redan på andra sidan är det ett korrekturfel som får mig att haja till. Avstavningarna är faktiskt helt vansinniga i att de inte följer några som helst regler. På flera ställen står det fel namn, att det är Caspar som gör något när det i själva verket är David. Vissa meningar är så märkliga att jag får läsa en eller två gånger till för att förstå. Det kryllar av kommateringsfel. Och när jag märker sådant här, då är det faktiskt illa. Min hjärna brukar nämligen korrigera per automatik.
Lägg därtill att Veckopojkvännen är fullkomligt nedtyngd av beskrivningar och liknelser på ett sätt som gör texten tungrodd. Ibland glimrar det till: det finns formuleringar som får det att spritta till i kroppen och mig att vilja stryka över. Jag tycker mycket om David och Caspar, och deras relation som den växer fram. Plus att sexet är hett. Det finns en hel del som är bra med den här boken, om det hade tagits lite tid att vaskas fram. Annars får du meningar som lyder: ”hans kaminvarma kropp, som kändes som en kaminkropp.”
Emil Åkerö kan skriva och har en genuint intressant idé, men Veckopojkvännen känns mest som ett första utkast. Det hade behövt poleras ytterligare för att klargöra karaktärer och deras motiv, samt få bort de språkliga misstagen.