Vego i världsklass av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert

Författare: Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert
Förlag: Norstedts (2019)
Antal sidor: 349 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Vego i världsklass utmanar fördomar och myter om vegetarisk mat och visar att vego är så mycket mer än bara sallader. Här får du veta varför ett grönt proteinskifte är så viktigt, vilka näringsmässiga utmaningar du ställs inför och hur du på ett konkret sätt kan komma runt dem. 120 närings- och klimatberäknade veganska och lakto-ovo vegetariska recept hjälper dig på vägen. Alltifrån snabba mellanmål till smarta storkok som ger tillräcklig energi och mättnad för att du ska kunna träna hårt och leva ett aktivt liv men samtidigt ställa om till mer hållbara kostvanor. Du får lära dig hur du proteinboostar din måltid med vegetabilier och vad du ska tänka på när det gäller smak och konsistens. (Baksidestexten)

Som ni onekligen har märkt har 2021 varit året då jag börjat läsa in mig på att försöka ändra om min livsstil så att den blir mer hållbar. En av de enklaste vanorna för mig att anamma har varit att äta majoriteten vegetariskt. Problemet är att jag tränar mycket och framförallt styrketränar mycket, och därför har haft svårt att komma upp i ett tillräckligt högt proteinintag för muskeltillväxt. Därför blev jag väldigt glad när jag hittade Vego i världsklass.

Vego i världsklass är en oerhört pedagogiskt uppbyggd bok. Den börjar med att berätta lite kring varför vi måste ställa om till en grönare mathållning, vad som är viktigt att tänka på och vilka vegetabiliska proteinkällor som är bäst. Den åskådliggör miljöpåverkan av olika matvaror på ett tydligt vis, samtidigt som den belyser att det inte riktigt är så enkelt. Mindre kött behöver vi äta, men det är bra om det kött vi köper är svenskt naturbeteskött då det hjälper till att hålla våra landskap öppna och bevara den biologiska mångfalden. Men allt naturbeteskött är inte bra; köper du det från Brasilien, till exempel, är det stor risk att regnskog skövlas. Det är välskrivet, smart och engagerande.

Recepten i Vego i världsklass är också inspirerande. Jag har provat några frukost- och mellanmålsrecept, men har planer på att testa lite lunch- och middagsrecept framöver. Det man bör tänka på, vi som inte är elitidrottare, är att kaloriintaget ofta ligger ganska högt. Man får kanske halvera recepten eller räkna med att det är fler portioner för att ligga på ett rimligt kaloriintag för den aktivitetsnivå man själv befinner sig på.

Vego i världsklass är en spännande och inspirerande kokbok som jag känner mig riktigt nöjd med att ha investerat i. Det kommer nog bli en av mina mer använda kokböcker.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Vego i världsklass av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert

  1. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.