Veronika bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho

veronika bestämmer sig för att dö

Betyg: ☆☆
Författare: Paulo Coelho
Originaltitel: Veronica decide morrer
Översättare: Örjan Sjögren
Förlag: Bazar (2005)
Antal sidor: 284 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Veronika är en ung och vacker kvinna, som har vänner och beundrare, ett fast jobb och en familj som tycker om henne. Ändå har hon länge plågats av en känsla av meningslöshet; hon är varken lycklig eller olycklig. En dag bestämmer hon sig för att detta är den dag som hon ska dö. Hon tar sömntabletter och väntar sig inte att vakna. Men hon dör inte med en gång. Istället vaknar hon på ett psykiatriskt sjukhus. Men hennes hjärta har tagit sådan skada av tabletterna att det inte finns någon återvändo. Hon har bara några dagar kvar att leva.

Kommentarer

I början av Veronika bestämmer sig för att dö finns Paulo Coelho själv med som karaktär en stund, innan han försvinner ut. Han känner denna Veronika och får höra om hennes situation. Då vänder han sig till läsaren och berättar om hur han själv två gånger lades in på mentalsjukhus därför att hans familj inte tyckte att hans konstnärsambitioner var sunda.

Detta blir ramen för berättelsen och förklarar en hel del. Det förklarar hur en man som uppenbart inte är schizofren, kan få den diagnosen, läggas in och förbli inlagd under en längre tid. Med denna syn på och erfarenhet av psykiatrisk vård, kanske det inte framstår som konstigt att lägga in någon med paniksyndrom. Det är ett debattinlägg kring den psykiatriska vård som Coelho själv har upplevt och bevittnat.

Jag hade inte räknat med att tycka om sättet som Paulo Coelho skriver, men inledningsvis är jag mycket förtjust i Veronika bestämmer sig för att dö. Normalt sett är jag en person som vill krypa in under skinnet på karaktärerna, men jag gillar det distanserade perspektivet på Veronika. Det är ett avskalat och enkelt språk som jag tycker är lätt att hänga med i.

Boken är, som sagt, tänkt att det ska vara ett inlägg i debatten kring tvångsvård av psykiskt sjuka. Som sådant lyfter han fram ett par intressanta poänger, som jag kan hålla med om. Den första rör att vad som anses vara normalt och sunt dikteras av majoriteten, därmed kan även ”galenskap” anses som sunt och normalt om tillräckligt många håller med om den.

Den andra rör att vården på institution kan bli en trygghet i sig. Det blir då svårt att lämna denna trygghet, att ge sig ut i verkliga livet igen, för en del av brukarna. Kanske blir reglerna för världen utanför fullständigt obegripliga. På Vilette tillåts de stanna kvar så länge pengarna kommer in i tid.

Tyvärr upplever jag att Veronika bestämmer sig för att dö tappar fram emot andra halvan av boken. En del av detta hänger märkligt nog ihop med kvinnlig onani. Ja, i ett av de första samtalen hon har med en annan kvinna på Vilette, uppmuntras Veronika till att onanera och ta makten av sin egen njutning. En annan kvinna säger samma sak. När Veronika till sist tar till sig detta och onanerar, klär hon av sig naken framför en man och onanerar. Det som skulle handla om hennes njutning, handlar istället om hans blick.

En sak som jag stör mig på är hur karaktärerna resonerar kring schizofreni. Jag kan köpa att Veronika undrar om schizofrena tänker och känner som andra människor. Gemene man vet kanske inte så mycket om schizofreni. Men när doktor Igor, som visserligen verkar ha fått sin doktorsexamen ur ett flingpaket, tänker så, känns det som dålig research.

Även om jag till en början gillar det lite distanserade sätt som Veronika skildras på, blir det lite frustrerande i längden. Det är meningen att hon ska genomgå en stor personlighetsutveckling och återfå livslusten. Varför får vi inte se något av detta? Hon känns likadan som när vi började.

Veronika bestämmer sig för att dö är ett intressant inlägg i debatten om vården av psykiskt sjuka, men den tappar en del fram emot slutet.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Veronika bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho

  1. Pingback: Boktolva 2013 » C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2013 » C.R.M. Nilsson

  3. Julia skriver:

    den här boken har jag länge gått och funderat på om inte jag ska ta och läsa den 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.