Vi mot er av Fredrik Backman

Författare: Fredrik Backman
Serie: Björnstad, #2
Förlag: Bokförlaget Forum (2017)
Antal sidor: 524 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Välkommen åter till Björnstad. Ett litet samhälle långt ut i skogen där alla vet meningen bakom hårt arbete och att det inte alltid lönar sig. Ett samhälle satt i gungning av ett våldsdåd. Hur återhämtar sig en stad från något sådant? Särskilt när det kanske gör att det som får livet att gå runt för invånarna försvinner: hockeyklubben. En lokalpolitiker intrigerar och leker marionettmästare bakom scenen, och plötsligt ser Peter Andersson en möjlighet till Björnstad Hockeys räddning. Men vad kommer det att kosta honom? Kosta staden? I efterhand kommer alla minnas det här som sommaren när våldet kom till Björnstad. Men våldet fanns redan här.

Det är svårt att tro att Vi mot er är Fredrik Backmans sjätte roman. Visst känns det som om det bara var igår som vi blev introducerade till den grinige, men godhjärtade Ove? Författarskapet har utvecklats sedan dess och i böckerna om Björnstad utmanar Backman sig själv. Småstaden i sig är i närmast en karaktär, en levande och realistisk skildring av en ort som gör sitt bästa för att inte dö i en tid där bara storstäder tycks räknas. Persongalleriet är större, mer komplext, och därtill tillkommer en allvetande berättarröst som varnar oss för vad som kommer hända.

I Vi mot er bevisar Backman åter sin förmåga att berätta en historia om en grupp människor där alla känns verkliga. De är småsinta, storsinta, själviska, altruistiska, goda, onda, i en salig mix, såsom vi människor är. Det är en berättelse om kärlek, vänskap, lojalitet, svek och civilkurage. Men också en berättelse om hat, hur långt vi människor är beredda att gå för att göra andra till just ”de andra:” några som vi kan hata utan konsekvenser för att de inte ses som riktigt lika mycket värda som oss själva. Det är knivskarpt skildrat hur gränsen sakta förflyttas och sedan passeras med råge, så att människorna i Björnstad och Hed sedan inte riktigt kan förstå hur de kunnat gå så långt. Eller hur det har kunnat gå så illa.

Mitt emellan den hätskare stämningen i Vi mot er finns också vardagen. Par som glider isär. Flickor som försöker plocka upp trådarna av sina liv, plötsligt medvetna om hur otryggt det är att vara just flicka. Folk som finner kärleken. Föräldrar som dör. Allt det som händer genom ett liv, skickligt skildrat utan att någonsin gå över gränsen och bli alldeles för sentimentalt. Jag skrattar, jag ler, jag får hjärtat krossat och gråter om vartannat. Det är en känslomässig bergochdalbana jag slits med i, utan att någonsin känna mig manipulerad.

Vi mot er är beroendeframkallande och går verkligen inte att lägga ifrån sig. Jag längtar efter att få återvända till Björnstad.

Andra bokbloggare om Vi mot er

Lottens bokblogg; Feministbiblioteket; Fantastiska berättelser; och dagarna går; Just här – just nu

Andra böcker i serien

Björnstad (recension)

Vi mot er

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Vi mot er av Fredrik Backman

 1. Nilmas Bokhylla skriver:

  Känner att jag behöver läsa Björnstad. Får väl se när det blir dock!

 2. Ser verkligen fram emot bok nummer tre om Björnstad!

 3. Lottens bokblogg skriver:

  Fin recension! Jag blev inte lika medryckt den här gången, men nog känns samhället Björnstad som en alldeles egen personlighet.

 4. Annette skriver:

  Jag är helt med dig i det du skriver. Den här bokserien av Backman är ingen som försvinner i mängden. Jag tror att vi kommer att minnas den även om tjugo år.

 5. bokmumriken skriver:

  Bra skrivet om en bra bok!

 6. Pingback: Eli läser och skriver | Vi mot er och det fantastiska mot det som blev för mycket

 7. Pingback: Månadsrapport: September 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

 8. Pingback: Vinnarna av Fredrik Backman - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.