Whitney Cummings: Can I Touch It?

Can I Touch It?

Regissör: Marcus Raboy
Manusförfattare: Whitney Cummings
Skådespelare: Whitney Cummings
Produktionsår: 2019
Längd: 59 minuter

Whitney Cummings är en amerikansk stå-uppkomiker och skådespelare, vars komedi jag snubblade över av en slump på Facebook. Can I Touch It? är hennes fjärde ståuppspecial. Här återvänder hon hem till Washington D. C. och berör ämnen såsom modern feminism, teknik och mycket mer.

Can I Touch It? inleds i efterdyningarna av me too-rörelsen. Framförallt att det nu gått så pass lång tid att de flesta män känner sig bekväma med att gnälla över hur mycket svårare livet har blivit för dem. Med osviklig timing och skarp tunga lyckas Whitney Cummings driva med dessa män, men också den samtid som lett till att en sådan rörelse har varit nödvändig. Och vad vi skulle kunna lära oss av den.

Som så många andra kvinnliga komiker, rör sig Whitney Cummings kring skillnader mellan män och kvinnor. Can I Touch It? driver friskt med båda könen, men belyser också skillnader i den levda erfarenheten. Detta belyses främst genom hennes och hennes fästmans olika tolkningar av situationer där man kan avundas honom att han inte behöver vara lika rädd som en kvinna behöver vara när hon rör sig i mörkret.

Det talar en del för Whitney Cummings skicklighet som komiker att hon på något sett lyckas leda oss från me too till sexrobotar i Can I Touch It? utan att tittaren ruskar på huvudet och undrar vad det var som just hände. Övergången sker på något sett naturligt och logiskt och det är först när man ska beskriva det i efterhand som man bara ”vänta lite nu.” Men det leder till en humoristisk och intressant diskussion kring teknik. Allt avslutas med den sexrobot hon låtit bygga i sin egen liknelse. Ett inslag som är lika delar underhållande och obehagligt. För den som vill ha lite kalla kårar, rekommenderar jag att ta en titt på robotens Instagram.

Whitney Cummings ståuppspecial Can I Touch It? är inledningen på en mycket trevlig, vass och rolig bekantskap. Det kommer definitivt bli mer av den varan här hemma.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.