Wind in the Willows av Kenneth Grahame

wind in the willows

Betyg:☆☆☆
Författare: Kenneth Grahame
Förlag: Magnet (1980)
Antal sidor: 256 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

The Wind in the Willows är en bok som tyvärr har blivit liggande från det att jag köpte den för ett antal år sedan när jag fortfarande gick i gymnasiet. Detta är något märkligt med tanke på att filmatiseringen var en av mina favoritberättelser som barn och det gjorde mig sugen på att läsa denna klassiska barnbok.

En dag när Mullvaden håller på att vårstäda sitt hus, drabbas han av en oemotståndlig vandrarlust. Denna lust för honom till floden, där han möter Vattenråttan. Denne lever ett sorglöst liv genom att rodda runt i sin båt på floden och alltid ha picknickkorgar i sin närhet. Mullvaden slår sig ned med honom vid floden och kommer att ha många äventyr med honom och andra vänner, såsom den skrytsamma herr Padda och den barske herr Grävling.

Det är svårt att inte låta sig tjusas av sättet som Kenneth Grahame skriver på. Det finns en lätthet i språket som närmar sig lekfullhet och jag tycker om att sjunka ned i det med ett leende på läpparna. The Wind in the Willows gör inte ont på något sätt att läsa, utan är väldigt avkopplande läsning.

Eller, förresten, låt oss spola tillbaka: jag fick visst ett problem när jag läste The Wind in the Willows. Jag läste det som om det vore en sammanhängande bok, med kapitel som hakar i varandra, till en början. Således blev jag väldigt förvirrad när Uttern hjälper Mullvaden och Vattenråttan ut ur den vilda skogen, bara för att vara spårlöst försvunnen i nästa kapitel när de båda vännerna är ute och promenerar. Det tog ett litet tag för mig att inse att detta är snarast att läsa som en novellsamling än en roman.

Men när jag kommer på det så går allting lekande lätt. Att sitta ute i solen och läsa The Wind in the Willows där vännerna ger sig av på picknick och själva njuter av sommaren, gör att detta känns som perfekt sommarläsning. Det är ett långsamt berättartempo och det händer inte så mycket, annat än i ett par fartfyllda kapitel med charmige men arrogante herr Padda, men det gör ingenting. I stället är det skönt att luta sig tillbaka i solen och värmas av de olika djurens vänskap.

The Wind in the Willows är en värmande, lättläst berättelse om vänskap som får mig att le brett. Riktigt bra sommarläsning!

Andra som har bloggat om The Wind in the Willows

BokblommaBokfrossa; How hollow heart and full

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Wind in the Willows av Kenneth Grahame

  1. Anna A skriver:

    Får kanske ta och ge denna en chans till, gick som sagt inte så bra vid första försöket.

  2. Pingback: Boktolva 2014 » C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Kaosutmaningen 2.0 » C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Månadsrapport: Juni 2014 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.