Winter av Marissa Meyer

Recensionen kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Författare: Marissa Meyer
Serie: Lunar Chronicles, #4
Förlag: Feiwel and Friends (2015)
Antal sidor: 827 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Prinsessan Winter är älskad och beundrad av Lunas folk på grund av sin vänlighet och sin grace. Trots att hennes ansikte är ärrat sägs hennes skönhet vida överstiga hennes styvmor Levanas. Winter avskyr sin styvmor för hennes grymhet och hur hon använder Winters känslor för palatsvakten Jacin mot henne. Men hon är inte så svag som Levana tror, utan har underminerat sin styvmors önskningar i åratal. Nu när hon slår sig samman med cyborgmekanikern Cinder och hennes allierade kan hon kanske ha makten att starta en revolution och vinna ett krig som har pågått alldeles för länge.

Som jag har längtat efter att läsa Winter! Hur Marissa Meyer hade tänkt avsluta sin tetralogi om cyborgen Cinder är något jag har funderat över länge. Fartfyllt, visar det sig. Så fartfyllt och spännande att det är svårt att lägga ifrån sig boken. 800 sidor försvinner i ett litet nafs och det finns aldrig någon dödtid någonstans. Det är hela tiden lika spännande och boken håller en jämn nivå.

Trots den totala läsglädje som Winter bereder mig är det ändå ingen fullpoängare för min del. Anledningen är att även om det är spännande så är det inte direkt oväntat. Det känns som om Meyer har satsat på säkra vändningar och händelser, vilket gör att jag inte knockas.

En annan anledning är att Winters historia drunknar lite i upplösningen. Som så sig bör ligger fokus på Cinder och hennes försök att besegra Levana, men det gör att Winter blir lite av en bifigur. Ändå är sagoelementen från Snövit snyggt omtolkade och inkorporerade i berättelsen. Meyer har lekfullt förändrat detaljer för att passa in i det universum hon har skapat. Som sagt, väldigt snyggt gjort.

Winter är ett fartfyllt och värdigt avslut på serien, men jag skulle nog ha önskat att Meyer hade vågat ta ut svängarna lite till.

Andra bokbloggare om Winter

Cilias kultur; Fridas bokhylla; Mitt liv som Miimz; MsHisingen

Andra böcker i serien

Cinder (recension)

Scarlet (recension)

Cress (recension)

Winter

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Winter av Marissa Meyer

 1. Camilla skriver:

  Om du inte har läst Fairest så gör det, där får du mer om berättelsen om Winter och även Levanas. Nu ser jag ännu mer framemot att få läsa Winter som jag ännu inte har gjort men räknar att göra det snart.

 2. Lena skriver:

  Har läst de två första böckerna i serien. Måste verkligen fortsätta den snart.

 3. Evelina skriver:

  Jag har bara Winter kvar i serien nu, tänkte försöka läsa den i år! Dock väldigt synd att den nog inte kommer att ges ut på svenska… 🙂

 4. Var helt förförd när jag läste den, men när första förälskelsen lagt sig så blev det den som fick lägst betyg i serien. Sen är serien i stort en favorit så lägst betyg är fortfarande en fyra 🙂

 5. Bokhuset skriver:

  Ser fram emot den här så mycket! En av de roligare serierna de senaste åren, även om delarna är rätt svajiga och levererat tämligen olika läsupplevelser. Helhetsmässigt är jag ändå förälskad och längtar efter sista boken. 🙂

 6. Pingback: Månadsrapport: Januari 2017 - C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Kaosutmaning 2017 - C.R.M. Nilsson

 8. Pingback: Winter av Marissa Meyer | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.