10 böcker som handlar om pappor

Topp Tio Tisdag

Tisdag igen och jag börjar återhämta mig från helgens strapatser när magstrul gjorde att jag inte tog upp min medicin som jag skulle, utan jag fick åka till akuten och få den i dropp. Men nu mår jag bättre och börjar känna mig mänsklig igen. Tillräckligt mänsklig för att klara av veckans Top Ten Tuesday, som handlar om Father’s Day related Freebie:  favorite dads in literature, best father/daughter or son relationships, books to buy your dad, worst dads in literature, etc. etc.

Det här var om möjligt ännu svårare än när jag skulle försöka knåpa ihop en lista med litterära mammor. Men här kommer en lista på böcker som i alla fall involverar papparollen på något vis.

Livets & dödens villkor av Belinda Bauer innehåller en föga sympatisk pappa, men han är allt för dottern Ruby Trick. Hon kommer göra vad som krävs för att han ska stanna hos dem.

Harry Potter and the Cursed Child av J. K. Rowling, John Tiffany och Jack Thorne handlar om Albus Severus Potter, som lever i skuggan av sin berömda pappa. Om en riktigt sårig fader/sonrelation.

Les Miserables av Victor Hugo handlar om mycket, men i centrum finns Jean Valjean som kämpar för att sona sitt gamla liv. Ett sätt för honom att göra detta är att bli pappa åt den moderslösa Cosette.

Mambo i Chinatown av Jean Kwok har en relativt frånvarande pappa med i bilden, men hans påverkan på Charlies liv är stort och orsakar konflikt mellan tradition och det nya livet i USA.

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman handlar mestadels om relationen mellan farfar och barnbarn, men också om relationen mellan far och son och hur det kan skilja sig att var farfar gentemot att vara far.

Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman är ju ett enda brev från en far till sin son. Baksidetexten beskriver det som ”en pappas stapplande försök att förklara världen för en tvååring.”

Älvorna i Dunderry av Deborah Smith handlar mycket om familj, men en stor del av en av huvudpersonernas drivkraft är skuggan av fadern och försök att visa att han inte är samma person som denne.

Pojken som fann en ny färg av Oskar Skog handlar om en pojke som inte är som andra och pappans försök att förstå sonen. Väldigt vackert skriven debut.

Marcelo i den verkliga världen av Francisco X. Stork handlar om Marcelo, som har autismspektrumtillstrånd, och vars pappa ställer ett ultimatum om att han måste börja leva i den ”verkliga” världen för att få gå kvar på sin specialskola.

För sina synders skull av Julie Parsons är en deckare som handlar om barnpornografi. I centrum för handlingen finns också två föräldrar vars barn försvann spårlöst och pappan särskilt försöker hantera förlusten på ett sätt som gör att han snart blir misstänkt för att vara pedofil.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på 10 böcker som handlar om pappor

  1. Monika skriver:

    Jag tyckte det blev för svårt med pappor, fick väl ihop ett par när jag försökte tänka 🙂

  2. Lottens bokblogg skriver:

    Jag lyckades inte tänka ut en lista den här veckan!
    Saker min son… är faktiskt den enda bok av Backman som jag inte läst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.