A till Ö: Bokstaven G

Den här veckan ser statistiken ut som sådan att vi har tre fantasyböcker i bunten, en fransk klassiker och en historisk roman. Fyra av dessa böcker kan titulera sig som mina favoritböcker. Klassikern nådde tyvärr inte ända fram.

Goda omen av Neil Gaiman och Terry Pratchett
Rolig, högt berättartempo och intagande. När jag väl började läsa kunde jag knappt sluta läsa. Handlingen rör Armageddon, men Helvetets mindre kompetenta hantlangare har lyckats slarva bort Antikrist. Demonen Crowley och ängeln Aziraphale har under flera år haft en underlig vänskap och i jakten på Antikrist kommer Crowley på att han vill nog inte ha Armageddon trots allt. Föga överraskande så är Crowley och Aziraphale mina favoritkaraktärer. Jag gillar deras dynamik. Det här var en bok som jag läste på tåget till universitetet och mina medpassagerare måste ha trott att jag var en galning eftersom jag helt plötsligt började asgarva hela tiden. Goda omen får högsta betyg!

Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas
Jag äger en väldigt vacker utgåva från 50-talet och det är lätt en av de vackraste böcker jag äger. När jag läste Greven av Monte Cristo, vilket var när jag gick på högstadiet någon gång, tyckte jag att den var väldigt spännande. Sedan dess har jag fått lära mig att Dumas lär ha plagierat hela verket från en annan författare. Detta är anledningen till att det händer att jag kallar honom ”dumbass” istället…

The God Eaters av Jesse Hajicek
Jag brukar ange Hajicek som en av mina favoritförfattare och det är han. Detta är dock den enda av hans böcker som har getts ut i tryck (resten går att läsa på internet). Den intellektuelle Ash har slängts i fängelse av den totalitära regeringen för att ha skrivit kritiska texter mot regimen. I fängelset möter han Kieran, en hårdhjärtad revolverman med mörk magi i sitt blod. Ibland kan nöden skapa märkliga hjältar och Ash upptäcker att ibland har kärleken en förmåga att förändra världen. Spännande och originellt. Det går att läsa boken här på hans hemsida, men om du tycker om den så tycker jag att du bör köpa ett ex. Jag har läst den många gånger med god behållning.

Gröna draken, vita tigern av Annette Motley
Jag har tidigare rekommenderat den här som en väldigt bra bok om Kina och det tål att upprepas. Den skildrar Tang-kejsarinnan Wu Zetians liv från det att hon födds till att hon blir den enda kvinna som egenmäktigt suttit på Himmelens tron. Jag tror, som tidigare sagt, att min förälskelse i landet Kina beror till stor del på den här boken.

Gråkungen av Susan Cooper
Detta är den fjärde i The Dark is Rising-sequence och en av mina favoriter i serien. Huvudpersonen Will Stanton är i konvalens efter en svit av hepatit och har åkt till släktingar i Wales för att vila upp sig. Han lär där känna Bran Davis och dennes hund Cafall, som dras in i Wills kamp mot Mörkret. Denna gång tar fienden sin form av Gråkungen som är den äldsta av Mörkrets herrar. Jag förälskade mig i Wales efter att ha läst denna bok och jag ägnade timmar åt att försöka förbättra mitt uttal på kymriska (en pågående kamp). Det är ett språk jag verkligen vill lära mig.

Bäst i bunten: Allting är böcker med högsta betyg så det är omöjligt att avgöra vilken som är bäst. Det kan hända att Greven av Monte Cristo ligger snäppet under de andra, men bokstaven G blev väldigt hög kvalité på.

Mest läst: Jag tror att jag har läst The God Eaters och Gråkungen lika många gånger (vilket är över fem gånger).

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.