Anatomi för konstnärer av Daniel Carter och Michael Courtney

Omslagsbild Anatomi för konstnärer av Daniel Carter och Michael Courtney

Författare: Daniel Carter och Michael Courtney
Originaltitel: Anatomy for the Artist
Översättare: Katrin Ahlström Koch
Förlag: Replik (2006)
Antal sidor: 160 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Oavsett om man är yrkesverksam eller amatör, så behöver alla konstnärer gedigna kunskaper i den mänskliga anatomin för att korrekt kunna återge människokroppen i all dess komplexitet. Anatomi för konstnärer är en vackert illustrerad bok som leder läsaren in i den mänskliga anatomins underbara värld. Boken är indelad i fem avsnitt, som presenterar huvudet och halsen, överkroppen, armarna och benen. Det sista kapitlet handlar om rörelser. Varje avsnitt är utförligt illustrerat med detaljer från skelett, brosk och muskler. Varje illustration har en klar och överskådlig text som beskriver varje specifik kroppsdels struktur och funktioner.

Anatomi för konstnärer är ett bokreafynd från för nästan ett decennium sedan. Jag har bläddrat i den då och då, och använt den som referensverk medan jag har tecknat, men aldrig läst den från pärm till pärm. Först nu. Och jag gillar detta skarp.

Anatomi för konstnärer är inte en bok för den som letar efter en guide för hur du steg för steg tecknar människokroppen. Det är en bok för den som vill fördjupa sin kunskap kring människokroppen och förstå dess uppbyggnad för att kunna teckna mer realistiskt. De kroppar som här skildras är i mångt och mycket idealkroppar, vilket är trist, men vi delar en gemensam grund som gör att man kan gå vidare för att teckna mer intressanta, ovanliga kroppar. För mig som tycker människan är fascinerande, blir det än mer intressant att förstå hur sinnrikt människokroppen är uppbyggd.

Det som irriterar mig med Anatomi för konstnärer är dock hur dåligt korrekturläst den svenska utgåvan är. Inte texterna i sig, men illustrationerna. Boken är uppbyggd som så att den har numrerade pilar som pekar på olika anatomiska strukturer med en tillhörande text som beskriver vad det är. Flertalet i den svenska utgåvan finns det en pil som heter till exempel nummer 5, men ingen text som förklarar vad nummer fem är. En gång är förlåtligt, men när det händer upprepade gånger blir jag irriterad.

Men jag tycker ändå att Anatomi för konstnärer är väl värd att läsas. Både för den aspirerande konstnären, men också för den som bara är intresserad av människokroppen.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Anatomi för konstnärer av Daniel Carter och Michael Courtney

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.