Av kött och blod: Intressant debut

Av kött och blodBetyg: ☆☆☆
Författare: Henrik Johansson
Förlag: Federativs förlag (2013)
Antal sidor: 290 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON. Boken var ett recensionsexemplar från förlaget, vilket gläder mig och som jag tackar för!

Handling

Restauranten Tempi Moderni går med vinst, men att gå med vinst räcker inte enbart. Ledningen vill till varje pris ha mer. Svångremmen spänns åt och tempot höjs. Situationen för de anställda blir alltmer spänd och stressad. De upplever att de har en kniv mot strupen, vilket gör att deras motstånd blir hårdare och hårdare. Till sist finns det ingen väg tillbaka.

Kommentarer

Jag upplever att innehållet inte riktigt motsvarar det som står på förpackningen. De som går in med förväntan om att detta ska vara en deckare blir nog besvikna på att det utlovade mordet sker ganska sent. Det är mer av en arbetarroman och som sådan tycker jag att den är ganska lysande.

Konflikten på den här arbetsplatsen skulle vara väldigt tacksamt att använda som fallbeskrivning vid studiet av gruppsykologiska processer. Om jag satte mig ned för att analysera skulle jag kunna peka på ett antal processer som ligger och sjuder under ytan och också hur de egentligen skulle kunna undvika att saker och ting blir värre.

Men arbetsgivaren är inte intresserad av att undvika att saker och ting blir värre, eller hur? Nej, det handlar om att gå med vinst. Av kött och blod lämnar en svidande kritik mot det system som idag gör det mer ekonomiskt sunt för en arbetsgivare att anställa ungdomar utan utbildning billigt och pussla ihop timanställningar. Detta är situationer som de flesta av oss känner igen och förmodligen tycker är vansinnigt. En situation och verklighet där människors värde bestäms av den tid de har att ge och hur mycket en kan klämma ur dem medan en helst sparar så mycket som möjligt.

Jag fastnar när jag läser. Under en dag läser jag nästan 200 sidor under mina lediga stunder och vill ogärna lägga boken ifrån mig. Det tar en stund att lära sig namnet på alla karaktärer och hålla isär dem. Jag blandar fortfarande ihop någon av kockarna med en servitris. Men jag fäster mig vid dem och vill veta vad som ska hända med dem. Jag fortsätter att läsa så att sidorna flyger förbi.

Av kött och blod riktar skarp kritik mot det samhälle som vi lever i med mycket realistiskt skildrad psykologisk konflikt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Av kött och blod: Intressant debut

 1. Pingback: Kaosutmaningen - C.R.M. Nilsson

 2. Lena skriver:

  Ser så fram emot att läsa den. Ett par böcker till före sedan är det dags!!

 3. Henrik Johansson skriver:

  Kul att läsa din fina recension. Det var den första recensionen jag läste av min första bok – den kommer jag alltid minnas.

 4. Pingback: Månadsrapport: Maj 2013 - C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Absurd och bra arbetarlitteratur | Svensson

 6. Pingback: Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse

 7. Pingback: Caradrius av Henrik Johansson - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.