Belinda av Anne Rampling (Anne Rice)

Belinda av Anne Rice, under pseudonymet Anne Rampling

Författare: Anne Rampling (pseudonym för Anne Rice)
Förlag: Jove Books (1988)
Antal sidor: 496 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Jeremy Walker är 44 år gammal och har gjort sig själv en lysande karriär som illustratör av och författare till barnböcker. Under en boksignering får han syn på en ovanligt vacker flicka. Hennes namn är Belinda. Hon är 16 år. Snart inleder dessa båda en passionerad romans och flyttar ihop. Men alltfler frågor väcks. Vem är egentligen Belinda? Varifrån kommer hon? Svaren kan hota den lilla idyll som de båda har byggt upp tillsammans.

Under 80-talet publicerade Anne Rice ett antal erotiska böcker under två olika pseudonym: A. N. Roquelaure och Anne Rampling. Under namnet Anne Rampling skrev hon Exit to Eden och Belinda. Varje gång jag läser något av hennes erotiska verk, är det med en kluvenhet. De lämnar mig alltid med en känsla av ”dafuq did I just read?”

Belinda är inget undantag. Den har kallats för en modern Lolita och nja, det skulle jag knappast påstå. Humbert Humbert är en opålitlig berättare, men du måste vara bra dum för att köpa hans narrativ rakt av. Jeremy Walker i den här boken framställs som i grunden sympatisk, en hyvens kille. Han råkar bara vara en barnboksförfattare som är attraherad av unga flickor. Hans enastående förmåga till hyckleri gör att jag vill slänga boken tvärs över rummet. När han får veta att Belinda och hennes styvfar hade ett förhållande, blir han upprörd för hon var ju bara femton år. Bara barnet. Dude, hon var sexton år när du inledde ett förhållande med henne. Vari består skillnaden mellan dig och hennes styvfar, exakt?

Men som sagt, jag är kluven till Belinda. Medan åldersskillnaden i början gör mig illa till mods, så ser jag Belinda växa upp längs bokens lopp och bli en ung kvinna. När hon själv kommer till tals, när hon får berätta sin historia, känns det som om mycket faller på plats. Jag köper inte hennes förhållande till Jeremy. Jag tycker inte att det är hälsosamt. Men med tanke på hennes bakgrund känns det som om saker och ting skulle kunna gå mycket värre.

Sedan är det Anne Rice språk. Detta frodiga språk. Frossandet i siden, kaméer, päls, vackra ting. Skildringen av Jeremy som konstnär. Jag förälskar mig i sekvenserna som handlar om hans konstnärskap. Det får mig att själv vilja plocka upp penseln.

Så, jag vet inte egentligen vad jag tycker om Belinda. Det är som en enda garnhärva i huvudet. Vad jag vet är att jag från mitten och framåt slukade den och inte kunde lägga den ifrån mig.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Belinda av Anne Rampling (Anne Rice)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.