A Book of Luminous Things av Czeslaw Milosz (Red.)

Redaktör: Czeslaw Milosz
Förlag: Harvest Books (1998)
Antal sidor: 344 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus

A Book of Luminous Things är en lyrikantologi med dikter från hela världen, även om det tycks finnas en lätt övervikt på kinesiska och polsktalande författare. Dikterna är närmare 300 till antalet. Allt från moderna till antika diktare får samsas inom bokens pärmar. För urvalet står novellpristagaren Czeslaw Milosz, som även introducerar varje dikt och de avsnitt som han har delat in dem i. Föremål för dikterna kan vara så skilda ämnen som natur och resande, en kvinnas hud och avståndstagande.

A Book of Luminous Things hittade sin väg till min bokhylla genom att den var kurslitteratur i en kurs i kreativt skrivande. Själva urvalet av lyrik är det egentligen inget fel, men jag retar mig något ofantligt på Milosz olika introduktioner där han ska bestämma vad som är riktig lyrik och hur vi ska tolka de olika dikterna. Jag ogillar det här när jag blir tillsagd vad jag ska läsa in i de olika dikterna.

Men jag uppskattar variationen. A Book of Luminous Things bjuder på skilda mänskliga erfarenheter, från kinesiska ämbetsmän som tvingas i exil till åldrande elaka styvmödrar som fryser i sin ensamhet. Författarnas olika bildspråk sprakar och gnistrar, inspirerar och förtrollar. Ett urval är verkligen bra när det inspirerar läsaren till att vilja skapa själv. Eller inspirerar till att vilja läsa fler av de medverkande poeternas dikter. Jag blir särskilt nyfiken på Mary Oliver (hennes The Kingfisher förtrollar mig); Anna Swir (hon som skrev om den elaka styvmodern); och vår egen Tomas Tranströmer, som jag ännu inte läst på svenska utan bara på engelska.

A Book of Luminous Things bjuder på ett imponerande urval av lyrik, men Czeslaw Milosz mästrande tonfall i introduktionerna retar mig.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på A Book of Luminous Things av Czeslaw Milosz (Red.)

  1. intressant tips, vill läsa Miłosz essäer.

  2. Pingback: Månadsrapport: November 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.