Corpse Bride

Regissör: Tim Burton och Mike Johnson
Manus: John August, Caroline Thompson och
Pamela Pettler
Skådespelare: Johnny Depp, Helena Bonham
Carter, Emily Watson
Produktionsår: 2005
Längd: 77 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika
format
DVD | CDON, Discshop

Victor van Dort är en något udda man som ska gifta sig. Utan att ha träffat sin brud. Att äkta Victoria ska ge familjen status och rädda Victorias familj från ruinens brant. Som tur är fattar de genast tycke för varandra. Men Victors klumpighet och nervositet gör att bröllopsrepetitionen blir en mindre katastrof. När han försöker öva på att avlägga sina löften ute i skogen råkar han äkta ett lik. Hon för honom med till de dödas rike, där han måste komma på hur han ska ta sig tillbaka till de levande. Samtidigt lär han känna Emily och hennes tragiska öde.

Jag var i tonåren när jag såg Corpse Bride för första gången och förälskade mig i den udda berättelsen. Faktum är att jag såg den så många gånger då att min mamma fortfarande grimaserar lite när hon hör titeln Corpse Bride. Att jag blir så förtjust beror ju dels på den absurda och humoristiska, men samtidigt lite sorgliga, stämning som så ofta präglar Tim Burtons filmer. Men dels den fantastiska animationen. När vi får se Emily, the corpse bride, dansa runt och klänning och slöja så skirt rört sig i vinden känner jag hur något snörper ihop sig i bröstet. Även om det avbryts av att hon tappar ett ben förstås. Det vackra blandas med det makabra.

Som nästan alltid innehas huvudrollerna i Corpse Bride av Johnny Depp och Helena Bonham Carter. De gör sitt till att bidra till den förtrollande stämning som kännetecknar filmen. Längden är perfekt för handlingen. Det blir aldrig tråkigt, utan jag sitter som klistrad från början till slut. En annan sak som jag tycker om med filmen är den klara åtskillnad som görs mellan de dödas och de levandes rike. De levandes rike är grått och trist, präglat av konventioner, medan de dödas rike är färgglatt och livfullt på ett annat sätt. Filmmusiken är också mycket träffande.

Corpse Bride är ett kärt återseende och en film jag rekommenderar varmt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.