D som i dramatik

D – Dramatik. En väldigt dramatisk bok.
Kärlekstrianglar, familjedrama, livsfarliga situationer. Dramatiken i den här boken gjorde det svårt för dig att lägga ner den.

Egentligen tycker jag att den här punkten är rätt snarlik föregående, men kanske mer positivt laddad.

Ett exempel på en väldigt dramatisk bok är den franska thrillern Tarantula av Thierry Jonquet. I boken får vi följa tre till synes orelaterade trådar. Först stiftar vi bekantskap Eva, som hålls inlåst av den framstående plastikkirurgen Richard Lafargue. Hon släpps bara ut för att visas upp på cocktailpartyn och för att tvingas till förnedrande sex med främlingar.

Därefter får vi möta Alex, som är på flykt efter att ha dödat en polisman och som ibland tänker på sin brottslige partner Vincent, som försvunnit spårlöst. Den tredje tråden handlar just om den kidnappade Vincent, som hålls fången av en sadistisk man. En man han kommer att kalla Mygale, efter ett slags tarantel.

Boken har blivit en spansk film, The Skin I Live In, som jag tycker är strået vassare, men det här är ändå läsning som inte går att lägga ifrån sig. Bedrägligt enkelt berättad och rätt så kort suger den in läsaren tills den har läst ut boken. Tvisten är genialiskt ond, men gjorde sig bättre på film. Ett intelligent hämnddrama, kan det hela sammanfattas med.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.