Den andre Will Grayson av John Green & David Levithan

den andre will grayson

Betyg: ☆☆☆☆☆
Författare: John Green och David Levithan
Originaltitel: Will Grayson, Will Grayson
Översättare: Titti Persson
Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Antal sidor: 314 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Will Grayson är sexton år och har två regler i livet: 1. Hålla käften. 2. Inte bry sig. Dessa två regler är svåra att följa när din bästa vän är Tiny Cooper, en jättestor bög som lever för att synas. Ännu svårare blir det när Will kärar ned sig i skolans coolaste och smartaste tjej. Will Grayson är sexton år, gay och deprimerad. Han slits mellan impulsen att livet av sig eller döda alla andra. Det enda ljuset på himlen är internetförälskelsen Isaac. En kall natt strålar dessa tre killars vägar samman och på så sätt förändras allt.

Kommentarer

Även om jag inte blev helt upp över öronen förälskad i den bok som jag läste av John Green, så tyckte jag ändå att han var en bra författare. Och jag älskade den bok jag har läst av David Levithan. Det var därför jag med enorm skeptiskhet vände på boken efter några sidor för att se om det verkligen var David Levithan och John Green som skrivit Den andre Will Grayson. Jag kan ha tänkt något längs med raderna: hur kan dessa två författare ha skrivit denna skit?

Detta är starkare än jag brukar uttrycka mig i recension, men om du tittar på betyget så förstår du att jag inte tycker att boken är skit. Därför att trots att jag övervägde att ge upp och gräva fram Hon är inte jag ur min påse, så fortsatte jag envist att läsa. Och gjorde en total helomvändning. Jag kunde inte sluta läsa. Bilresan hem från Skåne spenderades med att vara fast i denna värld, fast med de båda Will och Tiny, och jag läste ut den just som vi rullade in i min hemstad, lätt darrig och i ett känslomässigt tumult.

Vid två tillfällen krossar boken mitt hjärta och jag sitter och fulgråter. Lika säkert som dessa två författare får det att göra ont inombords, lika säkert fogar de samman det krossade hjärtat bit för bit. Med värme, humor och just den perfekta blandningen av smärta, lyckas de båda författarna få mig djupt engagerad i dessa karaktärer och jag hejar på dem.

I efterhand kan slutet kanske kännas lite väl sentimentalt. Lite väl high school-film av värsta typ. Men i det ögonblicket, när jag läser det, då vill jag stå där i aulan med dem allihop och säga att jag uppskattar Tiny Cooper. Därför att det som börjar för min del med tveksam humor, utvecklas till en berättelse om värmande vänskap. En riktig feelgood.

Den andre Will Grayson imponerade inte vid första ögonkastet, men den gör en total helomvändning och på slutet älskar jag den.

Andra som har bloggat om Den andre Will Grayson

Bokslukarblogg; BoktokigKajsas bokblogg; Sagan om sagornaSchitzo-Cookie’s Bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Den andre Will Grayson av John Green & David Levithan

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Pride 6x: David Levithan » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.