Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh

hon är inte jag

Betyg: ☆☆☆☆☆ REKOMMENDERAD
Författare:
Golnaz Hashemzadeh
Förlag: Bonnier Pocket (2013)
Antal sidor: 371 sidor

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

En liten flicka flyr tillsammans med mamma och pappa från Iran till Sverige. Drömmarna har krossats av det gamla landet, men det är familjen som det nya landet krossar. Det nya landet skänker kanske trygghet, men det skänker också isolation. Pappan försöker knäcka koden för att komma in i gemenskapet och mamman vill inte lämna filtarna som fortfarande doftar av hemlandet. Kärleken går i kras med följden att dottern blir medlare mellan sina föräldrar. Pappan vet att hårt arbete är nyckeln till framtid, och han lär sin dotter att hon måste vara bäst, kosta vad det kosta vill. Hon arbetar hårt och når stjärnorna, men framgången är ensam och hotfull. I vissas ögon kommer hon alltid att vara blatte och för den som måste vara bäst går det inte att stanna upp.

Kommentarer

Karaktärerna griper tag i mig från första stund. Pappan med håningsögonen och varggrinet som är övertygad om att allting kommer att bli så bra när de nu kommit till Sverige (och min molande känsla i magen eftersom jag anar att det inte kommer bli som han har tänkt sig). Den vackra mamman som vill tillbaka, som känner att de sviker kampen och sina vänner i Iran. Flickan som har sett mer än vad de tror och som är rädd för De ska komma.

Det finns så mycket i boken som gör ont. Fröken som inte vill låta flickorna ta del av den vanliga undervisningen, trots att de talar flytande svenska. En annan fröken som säger att det inte är någon mening på att hon börjar på en finare skola, därför att vissa inte kommer passa in. En olyckshändelse som får en man att explodera att alla ”som honom”, som pappan, är högljudda och oförsiktiga och bara förstör. Det gör ont och det gör mig så otroligt förbannad.

Hon måste alltså jobba tusen gånger så hårt för att komma dit hon kommer, sporrad av sin pappas drömmar till en början och sedermera hennes egna krav. Kraven på kontroll kräver alltmer av henne, kräver att hon offrar sig själv i större utsträckning, svälter sig själv, men hon når målen. Det gör hon. Men det är inte tillräckligt. Det förändrar inte människors natur. Hur hårt hon en jobbar kommer det ändå aldrig räcka för en del människor.

Det stundtals suggestiva språket griper verkligen tag i mig. Jag förälskar mig i det, i håningsögon och lakritspastiller. Det är vackert och det är hypnotiserande. Jag kan verkligen höra alla prata, deras tonfall och nyanser, och att det känns som om jag befinner mig där hon är. Men mest av allt älskar jag de återkommande referenserna till Astrid Lindgren – ”Du och jag, Emil”, ”Du och jag, Alfred” – och hur väl de passar in i berättelsen.

Hon är inte jag är en vackert skriven, stark berättelse om ambitioner och drömmar och hur allt kan gå så himla fel när prestationskraven får styra. Men också en berättelse om hur samhället ställer olika krav på individer beroende på vad de har för ursprung.

Andra som har bloggat om Hon är inte jag

Lottens bokbloggYlvas läsdagbok

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2013 » C.R.M. Nilsson

  2. Lottens Bokblogg skriver:

    Härligt att du gillade den. Jag håller med i allt du skriver, och jag får nästan lust att läsa om den 🙂

  3. Åh, man kan ju inte bli annat än sugen på den här boken efter din positiva recension! Verkar minst sagt läsvärd 🙂

  4. Pingback: Tematrio: Sommarens läsning - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Den andre Will Grayson av John Green & David Levithan » C.R.M. Nilsson

  6. Pingback: Det var vi av Golnaz Hashemzadeh Bonde - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.