Skuggbarn av Caroline Engvall

skuggbarnBetyg: ☆☆☆
Författare: Caroline Engvall
Förlag: Kalla Kulor Förlag (2013)
Antal sidor: 204 sidor
Recensionsexemplar: Ja

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Beskrivning

I Skuggbarn får läsaren ta del av tre barn som alla har varit en del av den svenska sexhandeln med barn, något som sker men som många blundar inför. Linda var mellanstadietjejen som förälskade i en äldre man. Han lovade henne guld och gröna skogar, bara hon hade sex med några av hans vänner först. Johanna var den duktiga flickan som blev uppvaktad av skolans snyggaste kille och på en fest våldtog han och hans kompisar henne. Hon började känna avsky inför sin kropp och sålde den till andra för att skada sig själv. Sara började missbruka knark och sprit efter det att hennes storebror diagnosticerades med cancer och ingen hade tid med hennes känslor. För att ytterligare stänga av kroppen började hon sälja sex.

Kommentarer

Skuggbarn är Caroline Engvalls tredje bok om barn som har sex som självskadebeteende, men denna gång ligger fokus på inhemsk sexhandel med barn. Det är ett ämne som inte har skrivits så mycket om, vilket gör denna bok till en viktig ögonöppnare.

Det är en bok som inte går att läsa i långa stunder. Det blir alltför plågsamt. Det blir att läsa ett par sidor i taget, ta ett djupt andetag, försöka tänka på något annat än hur mycket jag hatar de här männen. Och så vidare genom boken. Långsamt. En liten bit i taget. Det är starka berättelser och ingen är den andra lik. Jag undrar hur det har gått för flickorna idag. Hur de har det.

Invävt mellan de tre tjejernas röster finns fakta om barnprostitution, lagstiftning och hur du ska bemöta barn som säljer sex. Allt detta förmedlas på ett lättillgängligt sätt. Det ger ökad förståelse för svårigheterna som finns för dessa barn att få sina röster hörda, då vi lever i en våldtäktskultur där det snarare är offrets som utsätts för bedömning och fördömande än gärningsmannen. Offret måste bevisa att den är ett offer, och om du inte ser ut eller kommer från en bakgrund som denna kultur väntar sig av offer, då riskerar du att inte bli trodd. Så var fallet med Sara i boken.

Jag tycker att boken lyfter fram en hel del viktiga saker som belyser våldtäktskulturen vi lever i. Att det ligger hos offret att bevisa att förövaren visste om att offret var minderårigt. Visar hur våra domstolar möter offer för sexualbrott, därför att jag kan ju inte vara den enda som reagerar på att de vid ett tillfälle säger att offrets sexualitet, att hon verkade erfaren, gör att mannen omöjligt kan ha förstått att hon var minderårig? Den här kulturen finns i att de hellre dömer för koppleri, som ger lägre straff, än för köp av sexuell handling av barn.

Böcker som denna behövs för att synliggöra denna kultur och ifrågasätta den. Ifrågasätta de strukturer som gör att våra domstolar behandlar offer för sexualbrott överlag på ett väldigt hänsynslöst och grymt vis.

Skuggbarn är en viktig, stark bok som synliggör saker som de flesta av oss inte ens tänker på.

Andra som har bloggat om Skuggbarn

Bokfrossa; BokradenLottens bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Skuggbarn av Caroline Engvall

 1. Lottens Bokblogg skriver:

  Jag lärde mig en hel del, men det var stundvis plågsam läsning…

 2. Lena skriver:

  Har också fått hem denna bok. Tror att det kommer bli jobbigt att läsa den!!

 3. Carro skriver:

  Jag tror att den här ligger och väntar hemma i lägenheten. Ser både fram emot den och inte, om du förstår.. 🙂

 4. Nilmas Bokhylla skriver:

  Jag är lite nyfiken på denna men gillade inte riktigt en av hennes tidigare böcker så vi får se om denna blir läst!

 5. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2013 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.