Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn

den bästa dagen är en dag av törst

Författare: Jessica Kolterjahn
Förlag: Forum (2013)
Antal sidor: 256 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Ett år i Karin Boyes liv. Det är år 1932 och hon ger sig av till Berlin. Där ska hon söka hjälp i psykoanalysen, en gång för alla bli av med giftet som rinner genom hennes blod: begäret till andra kvinnor. Men den nya hemstaden skrämmer henne. Bland fattigdom och våld finns även en hemlig värld där människor kan leva ut sin samkönade attraktion. Psykoanalysen går inte riktigt som hon har tänkt sig. Giftet börjar allt mer styra hennes liv.

Den bästa dagen är en dag av törst är en bok som jag har varit nyfiken på sedan den först kom ut. Därmed har den förstås varit självklar på alla önskelistor och spaningar under reor. När jag väl fick den i födelsedagspresent av min snälla syster nu i år var det med spänd förväntan som jag slog mig ned för att läsa boken.

I Den bästa dagen är en dag av törst skriver Jessica Kolterjahn med ett vackert, poetiskt språk. Stundtals känns det som om hon har lånat in formuleringar från Karin Boyes egna dikter, vilket gör att det känns autentiskt. Nästan som om Boye själv skulle ha skrivit boken. Kolterjahn fångar även väl de känslor av förvirring och skam som Boye känner inför sin bisexualitet och attraktion till kvinnor, känslor som i högsta grad är tidtypiska, och den förvirrande friheten när hon väl börjar leva ut de aspekterna av sin sexuella identitet.

Mycket i Den bästa dagen är en dag av törst vilar på psykoanalys, och således blir drömmar och det undermedvetna väldigt viktigt för bokens utförande. Boye drömmer många drömmar som tydligt relateras till hennes liv. I själva analysen kan jag dock upplevas att berättelsen blir lätt fragmentariskt. Vissa intressanta händelser, till exempel relationen till far och mor, skulle jag ha velat läsa mer om. Nu kändes det som om intressanta trådar lämnades lite därhän.

Kolterjahn lyckas också skildra den tidens stämning på ett intressant vis. Tiden som Boye spenderade i Berlin sammanföll också när nazisterna började ta makten. Hon och vännerna förfasas och undrar hur tyska folket kan falla för den nazistiska ideologin. Det är i den här miljön som Kallocain börjar ta form i Boyes huvud.

Den bästa dagen är en dag av törst är en ytterst välskriven roman om en av mina favoritpoeter, och jag skulle rekommendera den till dig som tycker om Boyes författarskap.

betyg4

Andra som har bloggat om Den bästa dagen är en dag av törst

Bokmania; Fiktiviteter; Lyrans noblesser; och dagarna går; Ugglan och boken

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn

  1. Har varit nyfiken på den här ett bra tag. Kanske dags att slå till 🙂

  2. Bokmania skriver:

    En fantastisk bok, ett lyckat sätt att skriva en fiktiv biografi på.

  3. Pingback: Månadsrapport: Mars 2015 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Kaosutmaningen 2015 - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Kaosutmaningen är klar - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.