Den oöverträffade fader Brown av G. K. Chesterton

Den oöverträffade fader Brown av G. K. Chesterton

Författare: G. K. Chesteton
Originaltitel:
Översättare: Reviderad översättning efter H. Flygare, K. Hildén med flera
Serie: Fader Brown
Förlag: Tiden (1965)
Antal sidor: 245 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Den oöverträffade fader Brown är en novellsamling som gavs ut av Tidens bokklubb 1965. Den består av ett urval av noveller från de ursprungliga novellsamlingarna The Innocence of Father Brown, The Wisdom of Father Brown och The Secret of Father Brown.

Trots att G. K. Chestertons böcker om fader Brown räknas som klassiker har jag inte läst dem. Därför blev jag väldigt glad när jag hittade Den oöverträffade fader Brown bland min mormors böcker. Böckerna om fader Brown är ungefär samtida med Sherlock Holmes, men jag vet i så fall vilka jag föredrar.

Det som slår mig när jag läser novellerna i Den oöverträffade fader Brown, är rasismen. Även om den är tidstypisk, så är den synnerligen grov. Överlag finns det en nationalistisk ton i novellerna som stryker mig mothårs. Britterna är förträffliga. Alla andra är lite sämre. Om du är mörk i hyn, då är du definitivt sämre och förmodligen moraliskt förkastlig. En attityd som inte direkt är sympatisk.

När jag läser deckare, vill jag gärna ha en möjlighet att kunna lista ut vem den skyldige är. Jag kanske inte har rätt, men jag tycker om möjligheten. Den förvägras mig ofta i Den oöverträffade fader Brown. En novell berättas till och med ur mördarens perspektiv och vi är med personen i mordögonblicket, utan att det minsta avslöjas i texten att hen har begått mord. Då blev jag lite sur.

Men nu har jag gnällt och skällt tillräckligt. Det finns en del charm ändå i Den oöverträffade fader Brown. Framförallt i porträttet av den vimsige prästen, som såg många förkastar vid första anblicken. Men vid bekännelser har han sett alla människans hemskaste sidor och har därmed en del insikter i mänskligt beteende. Något som hjälper honom i sina brottsutredningar.

Även om Den oöverträffade fader Brown inte direkt gör mig sugen att läsa mer om Chesterton, var det ändå en lite småmysig upplevelse.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Den oöverträffade fader Brown av G. K. Chesterton

  1. inte läst men ser de gamla filmatiseringarna i svtPlay, så härligt brittiskt

  2. Pingback: Månadsrapport: November 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.