Dogma

Regissör: Kevin Smith
Manus: Kevin Smith
Skådespelare: Linda Fiorentino, 
Alan Rickman, Matt Damon, Ben 
Affleck, Chris Rock, Salma Hayek, 
Jason Mewes, Kevin Smith
Produktionsår: 1999
Längd: 130 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format (import)
DVD | Discshop

Kardinal Glick ser hur katolicismen alltmer förlorar sitt grepp om människan och bestämmer sig för att förnya kyrkan. Ett led i detta är att den som kliver genom kyrkans portar får omedelbar absolution för sin synder. De fallna änglarna Bartleby och Loki ser genom detta ett kryphål för dem att återvända till himlen. Problemet är bara att Gud då kommer ha fel, och eftersom hela existensen bygger på att Gud är ofelbar så kommer existensen och därmed allt liv upphöra. För att stoppa dem stiger Metatron ned till den desillusionerade katoliken Bethany, som råkar vara Jesus sista arvinge. För att stoppa änglarna får hon hjälp av två profeter (en som inte säger särskilt mycket och en som aldrig är tyst); en apostel som skrivits ut ur Bibeln och en musa med skrivkramp.

Att Dogma är en av mina favoritfilmer är kanske lite otippat, men så är det. Jag gillar den inte för våldet eller dess humor, utan snarare trots det. Eller nja, Dogma är faktiskt riktigt rolig stundtals. Skrattar pinsamt högt-rolig. Men Jay och Silent Bob och skitdemonen, det är inte roligt. Snarare vrida sig i soffan av pinsamhet-dåligt. Men jag kan ta det.

Det finns nämligen ett stråk av allvar genom Dogma som tilltalar mig. Visst att den driver hejdlöst med de flesta religioner, men samtidigt tar den ämnet på allvar. Det finns scener som rör mig till tårar. Det finns en hel del scener som får mig att fundera och tänka efter. Vilket inte är dumt med tanke på att Kevin Smith har förklätt det hela till slapstick mellan varven, men ändå lyckas få tittaren att tänka efter.

Sedan måste vi ju bara ta en titt på skådespelarlistan i Dogma. Jag menar, Alan Rickman som Metatron? Herregud. Han är helt suverän och blandar putslustighet med briljant allvar. Salma Hayek är klockren som musan Serendipity. Ben Affleck och Matt Damon lockar fram det bästa hos varandra som änglarna Bartleby och Loki.

Dogma är inte en film för alla, men det är en film för mig. En film som jag har sett otaliga gånger och som jag fortfarande är fascinerad av.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.