The Greatest Showman

Regissör: Michael Gracey
Manus: Jenny Bicks och Bill Condon
Skådespelare: Hugh Jackman, Michelle 
Williams, Zac Efron
Produktionsår: 2017
Längd: 105 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

P. T. Barnum kommer från fattiga förhållanden, men som lyckas skapa en cirkus som kommer att fängsla hela världen. Men det är svårt för honom att få aristokratins gillande, vilket han tar hjälp av manusförfattaren Phillip Carlyle för att lösa. Dennes kontakter i societetetens grädda börjar ge Barnum det utrymme som han drömmer om. Än bättre blir det när Barnum får upp ögonen för den svenska sångerskan Jenny Lind. Samtidigt som Barnums drömmar börjar gå i uppfyllelse så börjar framgångarna stiga honom åt huvudet. Snart börjar han tappa grepp om vad som är verkligt viktigt.

The Greatest Showman är löst baserat på den sanna berättelsen om P. T. Barnum, en skojare av högsta klass. Att filmen i mångt och mycket skönmålar hans liv utan att problematisera saker som att han profiterade av rasism och lurade människor genom att visa upp till exempel Fiji-sjöjungfrun, är en av anledningarna till att denna inte får full pott av mig. Att visa upp människor som stod utanför normen som underhållning kan te sig horribelt för den moderna människan, men är en inte helt okomplicerad fråga. För många blev det en möjlighet att försörja sig, att inte förbli undangömda och hunsade av familjer som inte förstod dem. Filmen tar fäste på de positiva aspekterna och påstår att cirkusen blev en familj. Det underliggande budskapet om acceptans och mod ligger väl i vår tid.

Bortsett från att The Greatest Showman inte står på helt fast historisk grund, så måste jag säga att det finns mycket jag älskar med denna. Det är bländande snyggt. Koreografierna är fantastiska och musiken likaså. Skådespelarna är skickliga, särskilt då Hugh Jackman i huvudrollen. Zac Efron är en positiv överraskning. Michelle Williams är återigen hänvisad till rollen som hängiven hustru, vilket innebär att hennes skådespeleri inte riktigt tas tillvara på.

The Greatest Showman är en bländande musikal som kanske svävar iväg från historien, men som får en att må riktigt bra i själen. En feelgood-rulle med sprakande musik och dans.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på The Greatest Showman

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.