Hetare: Elva noveller som känns

Författare: Sara Ohlsson, Anna Jakobsson Lund, Kristofer 
Folkhammar, Sara Lövestam, Eli Levén, Pernilla Gesén, 
Joel Mauricio Isabel Ortiz, Anna Ahlund, Sebastian 
Lönnlöv, Saga Becker och Moa Eriksson Sandberg
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
Antal sidor: 139 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Ett hett (pun not intended) efterlängtat boksläpp i sommar har varit Hetare: Elva noveller som känns. I novellerna får läsaren följa med hela vägen in i sovrummet utan några fade to blacks, utan att väja för det mest privata och hemliga. Jag måste inleda den här recensionen med att bli lite personlig: jag är så oerhört avundsjuk på de som är unga idag, som får se sig själva representerade i skönlitteratur på ett sätt som jag inte fick. På ett sätt som får det att pirra och sjunga i kroppen, som är kittlande och spännande och alldeles, alldeles underbart. Med böcker som Hetare slipper kanske fler tonårstjejer stå där och bita tillbaka frustrationen när läraren undrar varför de inte tycker upp den triljonte boken om en kille och en tjej som blir kära i varandra, när alla andra identifierar med den.

Jag är lite förälskad i Hetare, som ni kanske märker. Allt börjar så bra med Sara Ohlssons Alla våra kyssar, en novell om en förälskelse som börjar under en Prideparad och att det inte är helt lätt att navigera en förälskelse bland gamla rädslor. Pirret börjar redan här, i denna novell om att komma till en ny plats och våga vara sig själv eller vara från denna plats med bagage och hemligheter som strular till nuet.

Det fortsätter i Anna Jakobsson Lunds I hans blick, som queerar kön och sexualitet på ett alldeles underbart vis. Dragkingen Anton och Leo är en fantastiskt het kombination. Det här är nog en av mina favoriter i samlingen.

Piruett av Kristoffer Folkhammar handlar om att tro sig ha hittat någon som är som sig själv. Slutet ger mig vånda. I Sara Lövestams Hon kom med cirkusen får vi möta den första blixtförälskelsen, som aldrig riktigt släpper taget och gör att huvudpersonen ständigt spanar efter henne. Eli Levén skildrar i Vad vi kunde vara en relation som utforskar och äventyrar, men som är så varmt och innerligt skildrad.

Jag är inte lika förtjust i Pernilla Geséns Vad hon vill, där Joanna är tillsammans med Hannes men saker inte känns rätt i sängkammaren. Hannes storasyster Felicia har råd att komma med. Jag är inte så jätteförtjust i den typ av händelseförlopp som skildras i denna novell, vilket gör att jag har svårt för novellen i sin helhet.

Happy Pride av Joel Mauricio Isabel Ortiz känns lite för lång. Även denna tar sin början undan Pride och ett möte som leder till heta scener och kanske början på något mer. I det Skönaste som finns skildrar Anna Ahlund pirret när något du föreställt dig ska bli verklighet och så motsvarar inte verkligheten riktigt fantasin. Det blir inte så skönt och pinsam tystnad återstår. Men slutet på novellen inger hopp för paret.

En favorit i samlingen blir även Sebastian Lönnlövs Allt jag vill. En romantiskt vardaglig berättelse där könsdysforin finns ständigt närvarande och som belyser hur absurt transpersoner egentligen behandlas under en könskorrigering. Balanserar humor och ömhet på ett fint vis.

Mest besynnerliga är nog Saga Beckers Slakt, som utspelar sig i någon slags dystopisk värld där människor som inte hör till normen stängs in för sin egen ”säkerhets” skull. Våldsamt och mörkt, och riktigt märklig när två älskande möts igen innanför murarna.

Hetare avslutas med en annan av mina favoriter: Kärleksmagi av Moa Eriksson Sandberg. En blandning av vintage och referenser till klassiska filmer med en ickebinär huvudperson som träffar sin Internetdejt för första gången.

Hetare är en bok som verkligen behövs och gör mig avundsjuk på de som är unga idag.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Hetare: Elva noveller som känns

  1. Carro skriver:

    Vilken fin recension! Visst var Slakt lite märklig, men jag gillade den! Dras ju till mörker och svärta i böcker så kan väl bero på det.

  2. Sandra skriver:

    Man blir verkligen nyfiken på denna 🙂 Men jag har svååårt för omslaget, vet inte varför jag upplever det obehagligt 😀

  3. Pingback: Nytillskott i augusti 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.