Dragon’s Heart av Jane Yolen

Författare: Jane Yolen
Serie: Pit Dragon Chronicles, #4
Förlag: Graphia Books (2011)
Antal sidor: 393 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I ett år har Jakkin och Akki levt tillsammans uppe i bergen. Nu har de återvänt till drakfarmen, med rentvådda namn, och världen har förändrats mycket sedan de flydde. Det finns inga påsslavar längre. Inget herrefolk. Alla på Astar IV är fria. Samtidigt som de brottas med förändringarna i samhället, brottas de också med sina hemligheter: hur man överlever skendagern och kan kommunicera telepatiskt med drakar. Men risken är att man börjar massdöda drakar om hemligheten läcker ut i orätta händer…

Jane Yolen skrev sin ursprungliga trilogi om pojken Jakkin och hans drakar på 80-talet. Jag älskade böckerna som barn, men blev frustrerad när jag som vuxen läste om dem. Den tredje boken erbjuder nämligen inga som helst svar på de frågor som väckts under resans lopp. Som tur är skrev Yolen 2009 en fjärde bok: Dragon’s Heart.

Dragon’s Heart är en mer mogen bok, i mina ögon. I alla fall annorlunda. Vi börjar se mer representation jämfört med de tidigare böckerna och kvinnorna ifrågasätter mer sina roller. Samtidigt så kan jag inte hjälpa att känna att boken bara finns till för att knyta ihop de trådar som lämnats lösa sedan tidigare. Det finns inte mycket substans eller nytt i den.

Sedan är Dragon’s Heart den första av böckerna som jag läser på engelska och jag måste säga att jag uppskattar den svenska översättningen. De har skalat bort en del saker som bara är skrattretande, som att drakarna tilltalas med ”thou” och ”thee”. Varje gång Jakkin sänder ”thou beauty” till en drake är som att dra naglar längs en griffeltavla. Det passar helt enkelt inte tonen i resten av språket.

Även om Dragon’s Heart på många sätt tillfredsställande knyter ihop säcken, så väcker den ytterligare frågor. Frågor som dock Jakkin och Akki inte kan besvara, utan som andra karaktärer måste ta vid. Övergången till ett fritt samhälle sker väldigt smidigt. Lite för smidigt. Det måste finnas konsekvenser för människorna som Yolen inte skildrar. Jag skulle vilja se en bok som behandlar det.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

Den röda draken (recension)

Drakens kraft (recension)

Drakungarna (recension)

Dragon’s Heart

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Dragon’s Heart av Jane Yolen

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.