En mörderska bland oss av Hannah Kent

Omslagsbild En mörderska bland oss

Författare: Hannah Kent
Originaltitel: Burial Rites
Översättare: Karin Andræ
Förlag: Ponto Pocket (2015)
Antal sidor: 367 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Agnes Magnusdóttir har dömts för det brutala mordet på två män. I väntan på verkställandet av hennes avrättning, förs hon till en ensligt belägen gård på norra Island. Familjen är förskräckta över att behöva hysa en dömd mördare, vilket får dem att först undvika Agnes. Bara Tóti, en präst som Agnes har valt till sin andliga vägledare, försöker att förstå henne. När vintermånaderna går och Agnes död närmar sig, inser bondmoran och hennes döttrar att det finns en annan sida till den sensationella berättelse de alla har hört.

En mörderska bland oss är baserad på verkligen händelser och Agnes Magnusdóttir var den sista personen att avrättas på Island. Det är australienska Hannah Kents debutroman, vilket är svårt att tro. Berättelsen innehåller en sådan språklig mognad och skicklig berättarglädje att det känns som en mycket mer erfaren författare ligger bakom den bok som har hållit mig så fängslad.

En del av det som gör En mörderska bland oss är atmosfären. Livet vid den här tidpunkten på Island var kärvt och ansträngt. Kent målar upp det dagliga livet på den bondgård där Agnes befinner sig, och andra platser som hon har levt och verkat på. I boken finns inga försköningar av livet, utan det är närmast pragmatiskt skildrat och det bidrar till att skapa en kuslig atmosfär.

En annan del som gör att jag tycker mycket om En mörderska bland oss är perspektiven genom vilka den berättas. Agnes del av berättelsen sker genom ett nära förstapersonsperspektiv, begränsat och opålitligt eftersom hon är avskuren från alla svar och har bara sin del av historien att förtälja. Det är en berättelse om utsatthet och hon är inte alla gånger sympatisk. Andra karaktärer får ge sin del av historien i tredjeperson, men kompletterar på så vis hennes perspektiv. Likaså rättegångsprotokoll och isländska dikter.

En mörderska bland oss är en djupt allvarlig berättelser som håller läsaren i gastkramande grepp genom hela resan, trots det oundvikliga slutet. En riktigt fin debut.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på En mörderska bland oss av Hannah Kent

  1. Pingback: Månadsrapport: Januari 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.