Novellix: Mr Högavlönad; Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek; Det skulle vara förbjudet att finna sig; Brokeback Mountain

Författare: Sally Rooney
Originaltitel: Mr Sallary
Översättare: Klara Lindell
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 23 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Sukie och Nathan är gamla vänner, trots åldersskillnaden på femton år. När Sukie var nitton år fick hon flytta in hos honom och nu några år senare är deras relation välkänd, men med ett dolt element av spänning och sprakande attraktion.

Sally Rooney är något av en älskling inom bokbloggarsfären och den litterära världen just nu, men Mr Högavlönad får mig inte riktigt att förstå varför. Det är en småtrevlig novell med träffsäkra, humoristiska dialoger och vältecknade karaktärsporträtt, men den dröjer sig på intet vis kvar.

Betyg 3: Gillade den.

Författare: Raymond Carver
Originaltitel: What We Talk About When We Talk About Love
Översättare: Kerstin Gustafson
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 23 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Vad är egentligen kärlek? Ja, vad är det egentligen vi pratar om när vi pratar om kärleken? Paren Nick och Laura och Mel och Terri diskuterar detta ämne under en middagsbjudning. De pratar om kärleken som utbytbar, som livsuppehållande, som våldsam. Men också som en ständig närvaro, något som alltid är där. Något som håller oss samman.

Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek utspelar sig i en sluten miljö, ett litet kammardrama där fyra människor diskuterar kärleken utifrån olika perspektiv. Den normala kärleken, den destruktiva kärleken, vad som kan benämnas kärlek. Skickligt uppbyggd och berättad, men ingen större hit hos mig.

Betyg 3: Gillade den.

Författare: Suzanne Brøgger
Originaltitel: Det sku være forbudt at lade sig byde
Översättare: Eva Matthiesen
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 40 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Fru Nynne är en frisinnad hattförsäljerska med ett unikt perspektiv på kärleken. Hon har avvisat tvåsamheten och förespråkar frihet i relationer. Det är bättre att fördela sin kärlek på många olika människor och göra det man vill. Då uppstår det inga krav och samlivet blir aldrig tråkigt.

Det skulle vara förbjudet att finna sig andas sjuttiotal, med sina ”revolutionerande” tankar kring öppna relationer samtidigt som den är lätt konservativ i vissa instanser (barn ska alltid bo hos modern, punkt.) Det är en smått charmig och underhållande historia, men känns lätt daterad.

Betyg 3: Gillade den.

Författare: Annie Proulx

Originaltitel: Brokeback Mountain

Översättare: Lena Fries-Gedin

Förlag: Novellix (2020)

Antal sidor: 50 sidor

Recensionsexemplar: Nej.

Ennis del Mar och Jack Twist träffas för första gången när de båda får i uppdrag att vakta får uppe på Brokeback Mountain. Till en början, när de delar ett isolerat tält, är attraktionen bara flyktig, oundviklig, men under sommaren växer det till något djupare. Båda männen jobbar hårt, gifter sig och skaffar barn då det är vad cowboys förväntas göra. Men genom åren och åtskilliga separationer, är det deras relation som blir det viktigaste i deras liv. De gör vad de kan för att bevara det.

Jag läste Brokeback Mountain för första gången när jag fortfarande gick i högstadiet, strax efter att jag hade sett filmen för första gången. Av någon anledning är det en scen – där Ennis tvinnar det silkeslena håret under Almas armar mellan sina fingrar – som har levt sig kvar hos mig sedan dess.

Då tyckte jag inte speciellt mycket om novellen. Denna gång slås jag av det vemodiga, det sorgliga, och den vackert skildrade, komplexa relationen mellan Ennis och Jack. Det är en tragisk kärlekshistoria; om att offra kärleken, att inte satsa på den, för att kunna överleva i en våldsam värld. Ibland är inte kärleken nog.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.