Tisdagstrion: Asien

Min yrsel vägrar ge med sig, men jag ska få lämna prover på torsdag så att det förhoppningsvis går att få ordning på det. Känns inte som om jag har energi att stångas med vårdcentralen just nu.

Däremot har jag nog energi för att blogga lite och ägna mig åt veckans tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken. Veckans tema är Asien, vilket känns som klippt och skuret för mig. Här kommer tre riktigt bra böcker av asiatiska författare.

En katts resedagbok av Hiro Arakawa skildras ur katten Nanas synvinkel. Han är en gatukatt som blivit vän med mannen Satoru och så småningom blivit hans katt. En tid senare tar de en tur i Satorus silverfärgade van. Nana vet varken vart de är på väg eller varför de gör den här resan, men han är fullt nöjd med att vara vid sin älskade husses sida. Men när sanningen bakom resan går upp för honom brister hans lilla hjärta. Detta är en varm, fin berättelse om vänskap som jag tycker skulle ha vunnit Årets bok förra året.

Home Fire av Kamila Shamsie är en modern tolkning av Sofokles tragedi Antigone. Vi får möte syskonen Isma, som till sist blivit fri från sitt tunga ansvar att uppfostra sina yngre syskon och kan ta upp sin forskningskarriär igen; Aneeka, vacker och envis; samt brodern Parvaiz, som försvunnit för att uppfylla sin egen dröm: att leva upp till jihadistfadern han aldrig kände. Shamsie är trogen förlagan, samtidigt som hon väver samman något eget som tvingar oss att ta en titt på vår samtid som inte alla gånger är speciellt trevlig.

Mãn av Kim Thúy är en kvinnas kärleksförklaring till de kvinnor som i tur och ordning födde henne, gav henne mat och uppfostrade henne. Det är en berättelse om kärlek i alla dess skiftande former, men också kärlek till mat och de minnen som mat kan väcka. Kim Thúy skriver mycket vackra böcker som kräver visst mått av eftertanke, men som alltid är en fröjd att läsa.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Tisdagstrion: Asien

 1. Robert W skriver:

  En katts resedagbok är jag nyfiken på.
  Jag har läst ru av Kim Thúy. En annorlunda, men intressant, bok.

 2. David skriver:

  Oj, vilka spännande tips! Home Fire blir nog den första jag ska ta en titt på. Jag älskar att läsa böcker från asiatiska författare. Mer sånt uppskattas verkligen.

 3. läst Ru av Kim Thúy, riktigt bra, kattens resdagbok låter tilltalande. Kamila Shamsie blir jag nyfiken på, Antigone var med i Göteborgs Film Festival, Sophie Deraspe har gjort en film i nutida tolkning, hon har placerat sin hjältinna Antigone i en algerisk familj i Kanada.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Kamila Shamsie är en väldigt begåvad författare. Kan rekommendera Brända skuggor av henne också 🙂 Den följer flera generationer i en och samma familj. Titeln anspelar på en kvinna som var med vid bombningen av Hiroshima och som fick mönstret av sin kimono inbränt på huden.

 4. Monika skriver:

  Jag har inte läst någon av dessa, men jag är lite nyfiken på Kim Thúy.

 5. Evelina skriver:

  En katts resedagbok tyckte jag var riktigt bra!

 6. Har hört talas om alla tre men inte läst någon av dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.