Home Fire av Kamila Shamsie

Författare: Kamila Shamsie
Förlag: Bloomsbury (2018)
Antal sidor: 264 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

I början av Home Fire har Isma till sist blivit frigjord från sitt tunga ansvar att uppfostra sina yngre syskon efter moderns död. Nu kan hon återuppta sin dröm, länge skjuten åt sidan, att studera i USA. Men hon kan inte hjälpa att hon oroar sig för Aneeka, sin vackra men envisa syster som bor kvar i London, eller deras bror, Parvaiz, som har försvunnit i jakt på sin egen dröm, att leva upp till jihadistfadern som han aldrig kände.

Home Fire är Kamila Shamsies moderna tolkning av Sofokles tragedi Antigone. För att spegla pjäsens fem akter utspelas berättelsen på fem olika platser och berättas ur fem olika perspektiv. För varje perspektiv förändrar Shamsie berättarstilen något, vilket bidrar till att skapa varje karaktärers unika röst. Genom hur deras berättelser glider samman formas en helhet som väcker funderingar kring aktuella frågor såsom integration, främlingskapande, terrorism och fanatism, kärlek och syskonskap. Samtidigt som berättelsen följer pjäsens handling, så har Shamsie lyckats väva något eget.

Det är inte helt bekväm läsning. Home Fire kräver mycket av sin läsare. En förmåga att skjuta fördömanden åt sidan och försöka se vad som för karaktärerna in på de banor som de hamnar på. Eller väljer. Ibland tar det emot för mig att läsa. Det väcker många känslor och funderingar. Shamsie har ett elegant och suggestivt sätt att behärska språket, vilket bidrar till hur stark romanen är. Genom att utforska hur motsättningar kan uppstå mellan samhälle, familj och tro tvingar hon oss att ta en titt på vår samtid. Och det är inte alla gånger så trevligt.

Home Fire är en briljant tolkning av ett antikt drama. Samtidigt som den speglar de teman som förelåg i förlagan, så säger det också en hel tid om vår samtid.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Home Fire av Kamila Shamsie

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Tisdagstrion: Asien - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.