The Turn of the Screw av Henry James

Omslagsbild The Turn of the Screw

Författare: Henry James
Förlag: Feedbooks (–)
Antal sidor: 121 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

En ung kvinna tar anställning som guvernant på godset Bly. Hon har fullt ansvar för de föräldralösa barnen Flora och Myles, vars onkel är deras vårdnadshavare och inte vill veta av något med barnens uppfostran. Det dröjer inte länge innan hon charmas av barnen, av Bly, och det förtrollade liv de lever där. Idyllen bryts dock när hon börjar se mystiska skepnader runt omkring godset. Snart står det klart att vålnader hotar barnen och att hon är den enda som står mellan dem och fullständig korruption.

The Turn of the Screw är en klassisk spökhistoria och av många räknad som en av de läskigaste som någonsin har skrivits. När den skrevs så kanske den var. Den moderna läsaren kommer knappast imponeras av Henry James ordrikhet. Där det hade räckt med en mening måste det skrivas tio, vilket definitivt sänker lästempot. Dessutom skrivs läsaren, såsom med många av den här tidens skräckberättelser, på näsan om hur otäckt och obehagligt något är, vilket gör att det obehagliga förlorar sin effekt.

Jag tycker debatten kring The Turn of the Screw är betydligt intressantare än vad själva berättelsen är. Är det verkligen en spökhistoria eller är det så att guvernanten lider av vanföreställningar? En annan intressant tanke är att tydligen skulle viktorianska läsare ha solklart uppfattat de båda spökena som pedofiler, vilket är svårt för en modern läsare att läsa in. Mycket av berättelser är antydningar som troligen var självklara för dåtidens läsare, men som är lite svåra att komma åt för mig.

Nej, jag blev lite besviken på The Turn of the Screw då den inte alls är speciellt otäck. Men det ska bli intressant att se vad Mike Flanagan gör med materialet när The Haunting of Bly Manor kommer i höst.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på The Turn of the Screw av Henry James

  1. denna väntar i min bokhylla

  2. Jag blev också väldigt besviken när jag läste den, hade väntat mig något riktigt rysligt men tyckte inte alls den nådde upp till det.

  3. Pingback: Månadsrapport: Februari 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  4. Pingback: The Haunting of Bly Manor - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  5. Pingback: The Turning - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.