En röd hjältinnas död av Qiu Xiaolong

en röd hjältinnas död

Betyg: ☆☆
Författare: Qiu Xiaolong
Originaltitel: Death of a Red Heroine
Översättare: Jan Verner-Carlsson
Serie: Kommissarie Chen Cao, #1
Förlag: Ordfront förlag (2004)
Antal sidor: 453 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris

Enligt Wikipedia så åkte Qiu Xiaolong till USA för att skriva en bok om T. S. Eliot i slutet av åttiotalet. Han var fortfarande där när massakern på Himmelska Fridens torg skedde, och en tidning i Kina fick nys om att han tidigare hade samlat in pengar till kinesiska studenter. För att undvika förföljelse av Kommunistpartiet blev han kvar i Staterna. Hans första deckare som utspelar sig i kinesisk miljö, En röd hjältinnas död, skrevs på engelska och gavs ut i USA år 2000.

En röd hjältinnas död utspelar sig 1990 i Shanghai. I en av stadens kanaler påträffas en naken kvinnokropp. Mordet hamnar på kommissarie Chens skrivbord, trots att han leder specialenheten och inte mordenheten. När offret identifieras visar hon sig vara en nationell mönsterarbetare. Plötsligt blir mordet politiskt viktigt. Chen börjar nysta i fallet och upptäcker att det kan ha kopplingar till personer högt upp i partiet.

Det är en väldigt intressant tidsperiod som En röd hjältinnas död utspelar sig under. Deng Xiaoping har genomfört ett antal ekonomiska reformer som gör att det gamla gardet får se sitt Kina farligt närma sig kapitalismen. Politiskt blir det snårigt att samtidigt försvara de nya reformerna, men samtidigt ta avstånd från kapitalismen. Det är spännande att läsa om och kanske det som ger mig störst behållning, eftersom jag är intresserad av Kinas historia.

Men det här är ju främst en deckare, inte för att Qiu alla gånger tycks komma ihåg det. Mordmysteriet blir väldigt blekt och nästan bortglömt, innan Chen får ett ryck och inser att han håller på att utreda ett mord. Kanske skulle han ägna sig lite mer åt utredningen istället för att leta efter diktsamlingar i bokaffären. Utöver att Chen ofta känns som om han gör allt annat än att utföra sitt jobb, så känns de framsteg som görs i utredning som om de beror på osannolik slump snarare än skicklighet hos någon av utredarna.

Kanske skulle jag ha gillat En röd hjältinnas död bättre om jag inte hade retat mig så mycket på Chen själv. Som tidigare nämnt, ibland känns det som om han gör allt annat än sitt jobb. Därtill har han en ovana att utan rim och reson citera klassisk kinesisk poesi, ett inslag som känns lite krystat och som Qiu bara nödvändigtvis ville ha in dessa dikter och sina tolkningar av dem utan att de egentligen tillför berättelsen något.

En röd hjältinnas död utspelar sig i en fängslande och spännande miljö, men är fruktansvärt blek som deckare.

Andra böcker i serien

En röd hjältinnas död

A Loyal Dancer

När rött blir svart

De röda råttorna

Red Mandarin Dress

The Mao Case

Don’t Cry, Tai Lake

Enigma of China

Shanghai Redemption

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på En röd hjältinnas död av Qiu Xiaolong

  1. Pingback: Boktolva 2014 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Kaosutmaningen 2.0 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.