En smakebit på søndag: Missnöjets vinter

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

En av de böcker jag håller på med just nu är Missnöjets vinter av John Steinbeck. Jag läste hans Möss och människor i skolan när jag var fjorton år och blev väldigt förtjust. Därför köpte jag på mig en hel del av hans böcker, men det var ett fåtal som jag läste och sedan dess har de stått i bokhyllan. Den här försökte jag läsa, men slutade visst mitt i första kapitlet. Nu är jag på god väg.

Missnöjets vinter handlar om Ethan Hawley, ett butiksbiträde som en gång tillhörde en fin och rik familj i den lilla staden New Bayton. Hans fru är rastlös och hans barn hungrar efter den typ av materialism som han inte kan ge dem. En dag, mitt i en moralisk kris, bestämmer sig Ethan för att kanske strunta i sin samvetsgrannhet.

Smakbiten är ifrån sidan 169 i mitt ex som är ganska gammalt (från 1963):

New Bayton hade sovit länge. De män som styrde det, politiskt, moraliskt, ekonomiskt, hade hållit på så länge att det hela hade stagnerat. Stadsfullmäktige med sin ordförande, domarna, polisen, de var eviga. Stadsfullmäktiges ordförande sålde byggnadsmaterial till kommunen och domarna såg genom fingrarna med parkeringsböter, vilket de hade gjort så länge att de hade glömt att det var olagligt – åtminstone var det det enligt lagböckerna. Normala människor som de var ansåg de det säkert inte omoraliskt. Alla människor är moraliska. Det är bara grannarna som inte är det.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

24 svar på En smakebit på søndag: Missnöjets vinter

 1. Anette skriver:

  Flott smakebit 🙂

 2. Beathe skriver:

  Tusen takk for fin smakebit:)

 3. Lottens Bokblogg skriver:

  Så sent som igår så försökte jag och maken gå igenom vilka böcker av Steinbeck vi läst, men den här var inte en av dem som kom upp;-) Tack för smakbiten!

 4. Monika skriver:

  Jag borde också läsa mer Steinbeck, jag har ju gillat allt av honom hittills 🙂

 5. Melusine skriver:

  Bra smakebit! Jeg har noen av bøkene hans på leselisten, og så filmen Of mice and men for noen dager siden 🙂

 6. Ewelina skriver:

  Låter som en intressant bok! Tack för smakebiten 🙂

 7. Lena skriver:

  Den boken verkar intressant. Har läst några böcker av Steinbeck, men inte denna.

 8. Josefin skriver:

  Han ska nog få en chans till, Steinbeck…

 9. Lexie skriver:

  En helt ny författare för mig:)

 10. Pia skriver:

  ååå, John Steinbeck! Han ahr jeg ikke lest på 20 år! Men det er en forfatter jeg er glad i! Må får lest noe av ham igjen!
  Takk for smakebiten!

  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

 11. Jeg har enda ikke stiftet noe bekjentskap med Steinbeck, men jeg har en eldre(fra en av besteforeldrene mine) utgave av boken ”To A God Unknown” i bokhyllen på vent.

 12. Marika skriver:

  Jag tyckte väl att titeln lät bekant. Måste ju vara för att det är en så känd författare. Jag har aldrig läst något av Steinbeck, men jag har Of Mice and Men och Cannery Row (i en volym) lite på gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.