Enligt Maria Magdalena av Marianne Fredriksson

Omslagsbild Enligt Maria Magdalena av Marianne Fredriksson

Författare: Marianne Fredriksson
Förlag: Modernista (1998)
Antal sidor: 255 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Många år efter att Kristus har dött, söker apostlarna upp Maria Magdalena. De är ute efter hennes minnen av Jesus, som hon stod närmast och var den högst älskade av honom. På så sätt börjar hennes berättelse: hennes barndom och mordet på föräldrarna; hennes utbildning och arbete på en bordell; hennes första kärlek. Maria återberättar sin intima relation med Jesus; hur hon kom att möta denna ovanliga man, deras alltför mänskliga relation och hans resa mot sitt öde. Senare inser Maria Magdalena att apostlar medvetet förändrar Kristus läror för att passa deras egna mål, så kämpar hon med att sprida sin ovinklade lära själv, förenad med sina systrar som annars inte skulle ha någon plats eller röst i den nya kyrka som apostlarna skapar.

Nu i påskas, efter att ha sett två versioner av Jesus Christ Superstar, blev jag sugen på att höra mer av Maria Magdalenas version av berättelsen. Vilken tur då att jag hade Enligt Maria Magdalena hemma i bokhyllan. Dessvärre blev jag skapligt besviken på boken.

Enligt Maria Magdalena berättas på ett sätt som jag upplever som klumpigt, styltigt. Ofta börjar vi i Marias nutid och går sedan tillbaka i det förflutna, hennes barndom och tiden med Jesus. Det blir inget riktigt flyt, utan hackigt. För ovanlighetens skull tycker jag att en bok är för kort för dess ambitioner. Hade Marianne Fredriksson lagt på några sidor kunde hon ha broderat ut historien ytterligare.

För det finns bitar som antyder att Enligt Maria Magdalena skulle kunna bli en fängslande historisk skildring. Fredriksson har gjort gedigen historisk research och väver in en fascinerande tråd om hur den tidens kulturella idéer förvred Jesus budskap, att den nya kristendomen rotades i en djupt patriarkal judisk tradition som egentligen Jesus radikalt inte stod för. Hon skildrar också hur Jesus på många sätt var radikal och främmande för det judiska samhället.

Enligt Maria Magdalena är onekligen en ambitiös bok, men lite för kort för att nå upp till sin fulla potential.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.