Faktoider av Peter Olausson

Författare: Peter Olausson
Förlag: Forum (2008)
Antal sidor: 384 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

En faktoid definieras av Peter Olausson som en uppgift som ser ut som ett faktum, men som inte är det. Påståendet kan vara ren osanning, en halvsanning eller en missuppfattning. En faktoid är alltså en myt. I Olaussons jakt på faktoider lyckas han luska ut att Einstein visst hade utmärkta betyg i skolan och att guldfiskar faktiskt har mycket gott minne. Potemkin smällde dock aldrig upp några kulisser och Marie Antoinettes bakelser har aldrig funnits i sinnevärlden. Känguru betyder inte alls ”jag vet inte”, och högre oktan ger inte automatiskt mer motoreffekt.

När Faktoider och dess uppföljare kom ut, så var det presenter som jag gav bort till min vetgirige far och morfar. Själv läste jag dem inte. Men när jag hittade den första på Myrorna, köpte jag den och tänkte att jag skulle se om den var något att ha. Morfar och pappa verkade ju gilla dem. Dessvärre läser jag den tolv år efter att den gavs ut, vilket gör att den känns lätt daterad. Särskilt kapitlet som handlar om teknik.

Men det är ändå rolig och intressant läsning. Faktoider tar kål på många vittspridda myter och osanningar, som letat sig in i det kollektiva medvetandet som fakta. Boken är indelad i avsnitt där den som är intresserad kan slå upp och läsa faktoider om områden som religion, historia, språk, ord och djur. Kanske är det mer lämpat att använda den som uppslagsverk istället för att läsa den från pärm till pärm, som jag gjorde.

Det märks att Olausson har gjort en hel del research inför sin jakt på faktoider. Och man lär sig en hel del nytt. En hel del av de faktoider som tas upp känns dock som de redan är väletablerade att de är osanna.

Den som letar efter en underhållande, faktaspäckad och lärorik bok, kan gott luta sig tillbaka med Faktoider.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Faktoider av Peter Olausson

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.