Blygerhundar av Jessica Mann

Omslagsbild Blygerhundar av Jessica Mann

Författare: Jessica Mann
Förlag: Klickerförlaget Göteborg (2017)
Antal sidor: 270 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Att ha en rädd hund, som vill fly eller slåss, är hjärtskärande. Det krävs att ständigt förklara för omgivningen varför hunden gör som den gör, varför den inte vill hälsa och hela tiden ta hänsyn till hundens speciella behov i alla situationer. Det är hårt arbete. Blygerhundar ger många konkreta tips på hur du stärker din hunds självförtroende, oavsett om du har en blygerhund eller bara vill stärka din hund så att den tar sig an livet med glädje och självförtroende. Du får helt enkelt tips om hur du kan göra din hund till en superhjälte.

Jag hörde talas om Blygerhundar via Instagram och tänkte att den nog skulle passa mig och Marabo. Marabo är en liten rädd hund: broar, ventilationer och oväntade ljud kan få henne att nästan krypa ur selen i panik. Att leva i en stad som Norrköping med mycket vatten, där det krävs så gott som dagligen att gå över broar är en pärs. Om främmande människor tittar lite för ingående på henne eller försöker klappa oväntat, kan hon gå i taket och börja skälla högt på dem. Hon är snäll, men kräver oerhört mycket respekt.

Blygerhundar är därför en riktig pärla som jag rekommenderar till alla hundägare, även om du inte har en rädd hund. Det handlar om respekt för hunden som individ och att tillgodose de naturliga behov som en hund har. Här finns övningar och tricks som alla kan ha nytta av. Allt från att balansera till att söka reda på godis. Övningar som kommer att göra din bästa kompis glad.

Jessica Mann skriver kunnigt om vad stress och rädsla är. Jag får många aha-upplevelser medan jag läser Blygerhundar. Bland annat när hon skriver om triggerstacking, det vill säga att man passerar saker eller situationer som hunden tycker är jobbiga men så tycks det gå bra. Sedan kommer det en sista gång när hunden bara exploderar. Stressen har byggts på för varje situation som har passerat. Det är en situation som jag och Marabo har befunnit oss vid mer än ett tillfälle. Tre hundmöten ”går bra” och det fjärde blir en fullständig katastrof.

Men bäst tycker jag om kapitlet i Blygerhundar där Mann skriver om vad du ska göra de dagar du inte orkar vara superhjälte. När du inte orkar träna hundmöten, utan bara vill kunna gå en promenad utan strul och du är så förbaskat trött. Att ta kortare promenader, satsa på inomhusaktiviteter, ta en paus från allt. Vara snäll mot sig själv.

Blygerhundar är en fantastiskt fin bok som jag varmt rekommenderar.

Betyg 5: Den var fantastisk!
Rekommenderad!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Blygerhundar av Jessica Mann

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.