Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Filmmanuset av J. K. Rowling

Författare: J. K. Rowling
Originaltitel: Fantastic Beasts and Where to Find Them: The Original Screenplay
Översättare: Lena Fries-Gedin och Jessika Gedin
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
Antal sidor: 297 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Magizoologen Newt Scamander har inte tänkt stanna i New York mer än ett par dagar. Men när hans resväska kommer på avvägar får han bråttom att få fatt i den på nytt. I den har han nämligen ett antal vidunder. När några av dem rymmer från väskan innebär det problem för alla. Samtidigt skakas New York av våldsamma attacker, attacker som påstås komma från ett vidunder.

När jag hörde att Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Filmmanuset skulle komma ut i bokform måste jag erkänna att jag faktiskt sparkade bakut. Det har hänt mycket på Harry Potter-marknaden under det senaste året som har anklagats för att mjölka serien, men det här kände jag var gränsen, att verkligen försöka utnyttja fansen. Men så såg jag filmen och knatade iväg och köpte boken veckan efter.

Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Filmmanuset erbjuder nämligen ännu större inblick i karaktärerna. Vi har J. K. Rowlings tankar om karaktärerna, som ger dem lite extra djup. Allt från beskrivningen av Newt Scamanders speciella gångstil till hur relationen mellan Credence Barebones och Percival Graves fördjupas. För mig som är karaktärsorienterad blir manusformen en guldgruva till större insikt bakom deras motiv.

Det är alltid speciellt att läsa ett manus. Det finns scenanvisningar, visst, men annars är det mycket dialog och läsaren lämnas fri att försöka skapa händelseförloppet inombords. Eller, som i det här fallet, spela upp filmen igen inför sitt inre öga. Även om det blir märkligt att läsa på svenska, även om översättningen av Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Filmmanuset är mycket välgjord.

Även insidan av Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Filmmanuset är speciell. Det är samma designstudio (Minalima) som har formgivit En resväska med vidunder, och i denna bok har de valt att strö ut fina art deco-inspirerade illustrationer av olika vidunder genom boken. Sådant sätter lite guldkant på lästillvaron.

Visst är det kanske inte helt nödvändigt att läsa manuset, men Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Filmmanuset lyfter fram Rowlings särskilda humor, hennes förmåga att bygga upp intressanta karaktärer och det mörker som hon har blivit så olidligt bra på att skriva.

Andra bokbloggare om Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Filmmanuset

Mias bokhörna; Prickiga Paula och böckerna; Sofies bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Filmmanuset av J. K. Rowling

  1. Nilmas Bokhylla skriver:

    Men jösses vilken vacker bok. Vilket ha-begär!

  2. Pingback: Månadsrapport: April 2017 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Kaosutmaning 2017 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.