Fråga Mrs Walsh och andra berättelser av Marian Keyes

fråga mrs walsh och andra berättelser

Författare: Marian Keyes
Uppläsare: Rachel Mohlin
Originaltitel: Further Under the Duvet
Översättare: Katarina Jansson
Förlag: Norstedt Audio (2007)
Antal minuter: 270 minuter
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Ljudbok | Adlibris, CDON

Hur jag ska beskriva vad Fråga Mrs Walsh och andra berättelser är för typ av bok vet jag inte riktigt. Främst därför att jag inte är riktigt säker på det själv. Om jag förstår det hela rätt så är det en del av Marian Keyes krönikesamling Further Under the Duvet, som gavs ut på svenska under titeln Tankar från sängkanten, och som avslutades med några noveller. I denna ljudbok är det novellerna som har fått inta huvudscenen.

Mina känslor inför Fråga Mrs Walsh och andra berättelser är dock mindre svåra att beskriva: för det mesta tycker jag att det är utomordentligt fånigt. Vilket överraskade mig, eftersom jag har läst och tyckt om Keyes tidigare. Kanske är det novellformatet som inte riktigt passar. I vanlig chiclit, som ofta bygger på tillskruvade och irrationella situationer, så får läsaren genom bokens lopp chansen att köpa det. I en kort novell byggs detta inte upp, vilket gör att det som i novellen En kvinnas rätt att sko sig verkar svårköpt varför huvudpersonen går till samma pub kväll efter kväll iklädd en sko och förväntar sig att det ska skämma ut ex-maken och kvinnan han bedrog henne med snarare än henne själv.

Kanske bidrar Rachel Mohlins lite andlösa uppläsning till känslan av fånighet, men å andra sidan tycker jag att hon läser Fråga Mrs Walsh och andra berättelser riktigt bra. Hennes röst och läsning passar novellerna och det är skönt att lyssna på henne.

Men främst retar jag mig kanske på just sektionerna i Fråga Mrs Walsh och andra berättelser där fiktiva läsare och lyssnare skickar frågor till Mrs Walsh, den besvärliga mamman i serien om syskonen Walsh. Hon som har sådär jobbigt ålderdomliga åsikter och jag-vet-bäst-attityd som det är mening som vara roligt, men som mest faller platt och blir irriterande.

Ändå finns det en del av novellerna som jag tycker om. Grace handlar om en ängel som får Castiel i Supernatural att framstå som expert på människor och som skickas till jorden för att lära sig av de sju dödssynderna vad det innebär att vara mänsklig. En lite kul, underhållande novell som kanske blir lite för lång. En annan jag gillar är Sanningen finns därute, där en utomjording råkar slå sig ihop med en kvinna vars förhållande knakar i fogarna och som får henne att inse att det kanske inte är henne det är fel på utan karlen hon är ihop med som har svåra issues.

Men bäst är nog Under, som är skriven ur synvinkeln av en kvinna som ligger i koma. Det är skönt där i koman, även när hennes familj försöker få henne att återvända, och sakta men säkert visar det sig att allt inte är vad det förefaller att vara. Anledningen till att hon ligger i koma är inte så självklar. Det här är en lite smått spännande novell som sakta blir alltmer olycksbådande.

Annars var nog inte Fråga Mrs Walsh och andra berättelser något för mig. Och den får mig att dra mig lite för att läsa något mer av Marian Keyes.

betyg2

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Fråga Mrs Walsh och andra berättelser av Marian Keyes

  1. Monika skriver:

    Jag har ju gillat alla böckerna om familjen Walsh, i stort sett, men den här låter jag nog bli. Det är ju trots allt inte mamman i familjen som jag gillar 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Juli 2016 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.