Fri från oro, ångest och fobier av Maria Farm Larsson och Håkan Wisung

Omslagsbild Fri från oro, ångest och fobier av Maria Farm Larsson och Håkan Wisung

Författare: Maria Farm Larsson och Håkan Wisung
Förlag: Månpocket (2005)
Antal sidor: 283 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Alla människor känner oro och ångest ibland, men för vissa personer leder det stora begränsningar i livet. I Fri från oro, ångest och fobier beskrivs olika ångesttillstånd och vad man själv kan göra för att må bättre. Boken fungerar också bra för anhöriga och närstående eller för den allmänt intresserade som vill ta reda på vad KBT är och hur behandlingen går till i praktiken.

Fri från oro, ångest och fobier är en självhjälpsbok, men en självhjälpsbok grundad i vetenskap och med utgångspunkt i kognitiv beteendeterapi. Maria Farm Larsson och Håkan Wisung är båda utbildade psykologer. De lotsar läsaren på ett kunnigt och medkännande vis genom vad som är vad: vad som är en specifik fobi, paniksyndrom, social fobi, generaliserad ångestsyndrom, tvångssyndrom samt trauma och posttraumatisk stress.

Varje kapitel i Fri från oro, ångest och fobier inleds med en översikt över symtom för tillståndet i fråga. Det finns också en fallbeskrivning, innan vi går in på vad du själv kan göra för att förbättra ditt tillstånd. Kognitiv beteendeterapi kräver engagemang och en aktiv insats från personen som genomför det. Det innebär att utsätta sig för de situationer som orsakar oron och ångesten. Författarna beskriver olika steg i behandlingen man själv kan genomföra, samt också hur det har gått för personen i fallbeskrivningen och hur tillståndet påverkar barn. Det finns dock ett tillfälle när de inte rekommenderar självbehandling och det är vid posttraumatisk stress.

Fri från oro, ångest och fobier är lättläst och har en tydlig struktur. Det är lätt att följa de olika stegen i behandlingen (mindre lätt att genomföra dem, troligen, för de som är drabbade.) Vissa bitar upplever jag ju som mer intressanta än andra, eftersom de är mer applicerbara på mitt liv och min egen situation, men det är en fascinerande inblick i hur behandling av olika ångesttillstånd kan gå till.

Fri från oro, ångest och fobier är ett nyttigt och lättläst litet verk som kan komma många till gagn.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Fri från oro, ångest och fobier av Maria Farm Larsson och Håkan Wisung

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.