Naturlära av Lars Lerin

Omslagsbild Naturlära av Lars Lerin

Författare: Lars Lerin
Förlag: Albert Bonniers förlag (2014)
Antal sidor: 405 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Naturlära vann Augustpriset 2014 för bästa fackbok. Här samlas akvareller där Lars Lerin med säker hand skildrar den natur som omger honom, framför allt i hans värmländska hemtrakter. Årstidens skiftningar, lövens färg, vasstrån fångade i is och snö varvas med målningar av bleknande, flagande ödehus och detaljstudier av en skalbagge, en fågelvinge, en uppnålad fjäril. De uppslukande och stämningsfulla målningarna fördjupas av Lars Lerins egna tonsäkra texter: dagboksanteckningar, nedkastade funderingar och naturbetraktelser. De kompletteras med citat ur kända och okända verk av författare som August Strindberg, Werner Aspenström, Eva-Stina Byggmästar och Harry Martinson, som har det gemensamt att de i sina texter liksom Lerin själv utgår från naturen som inspiration och ämne.

Lars Lerin är en av Nordens mest framstående och produktiva akvarellmålare. Jag har gett bort Naturlära flera gånger i present, utan att själv läsa den, men när den kom på årets bokrea var jag tvungen att slå till. Det är nämligen något särskilt med hans målningar. Vissa av landskapsmålningarna får mig att tappa andan, att sitta med sidan uppslagen och tårade ögonen. De får det att skälva inombords. Vissa bilder väcker obehag, som avbildningar av döda djur. Andra är så vackra att jag blir alldeles mållös.

Jag har lite svårare för texten i Naturlära. Jag får ibland inte riktigt sammanhang mellan citat och bilder, dagbokstext och funderingar. Den filosofiska, drömmande tonen bryter bjärt av mot målningarna. Ibland fungerar de väl ihop, ibland inte. Jag kan bli störd i känslan som en målning ger mig av den efterföljande texten. Det jag tycker är mest intressant är hans öppna texter om sitt missbruk och den påverkan som det hade på hans konst.

Naturlära är ändå ett riktigt praktverk. Målningarna är betydligt starkare än texterna, men helheten blir på något sätt ändå riktigt inbjudande.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Naturlära av Lars Lerin

  1. Robert W skriver:

    Du får åka till Karlstad och besöka hans museum 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: November 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.